Voormalig Argentijns dictator Jorge Videla overleden

De vroegere Argentijnse dictator Jorge Videla is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat hebben meerdere televisiestations gemeld.

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla is in zijn slaap overleden. Hij is 87 jaar oud geworden. Videla zou volgens lokale media een natuurlijke dood zijn gestorven.

In 1976 kwam Videla aan de macht door een militaire staatsgreep waarbij Isabel Péron werd afgezet. Videla regeerde Argentinië met harde hand in. Hij was verantwoordelijk voor talloze verdwijningen en moorden. Tegenstanders liet hij met ‘dodenvluchten’ boven zee uit vliegtuigen gooien. Tijdens de zogenoemde vuile oorlog zijn ongeveer 30.000 mensen omgekomen.

Ontvoering kinderen

De vervolging tegen Videla begon toen de democratie in Argentinië was hersteld. In 2010 accepteerde Videla de volledige verantwoordelijkheid voor de daden van de junta onder zijn leiding.

Eind december 2010 werd hij tot levenslang veroordeeld. In juli van dit jaar kwam daar een celstraf van 50 jaar bovenop wegens de ontvoering van kinderen.

Hij zat zijn straf uit in een gevangenis nabij Buenos Aires, maar overleed in een ziekenhuis waar hij met spoed was opgenomen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content