Voorlopig geen Iraanse oorlogsschepen naar Middellandse Zee

© Reuters

De Israëlische regering zei woensdag dat Iran twee oorlogsschepen door het Suezkanaal naar zijn bondgenoot Syrië zou sturen.

Het ziet ernaar uit dat er voorlopig geen Iraanse oorlogsschepen via het Suezkanaal naar Syrië zullen varen.

De Israëlische regering zei woensdagavond dat Iran ’s nachts twee oorlogsschepen door het Suezkanaal naar zijn bondgenoot Syrië zou sturen.

“Deze provocatie toont de groeiende zelfoverschatting en driestheid van de,” zei minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. “De internationale gemeenschap moet begrijpen dat Israël deze provocaties niet eeuwig naast zich kan neerleggen”.

Onduidelijk
Over de zaak heerst onduidelijkheid. De Egyptische autoriteiten die het Suezkanaal beheren, zeggen volgens CNN geen enkele aanvraag van Iran te hebben gekregen om oorlogsschepen door het kanaal te laten varen. Voor elk oorlogsschip dat het Suezkanaal wil gebruiken is toestemming van het ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken nodig.

Onder meer persagentschap Reuters meldt dan weer, op gezag van een niet nader genoemde functionaris van de kanaalautoriteiten, dat de twee oorlogsschepen hun verzoek om door het Suezkanaal te varen, weer hebben ingetrokken. Een reden werd niet gegeven, noch is bekend of de schepen op een andere datum het kanaal zouden willen gebruiken. De schepen zouden zich nu voor de kust van Jeddah (Saudi-Arabië) bevinden.

Berichten als zouden de kanaalautoriteiten de passage van de twee oorlogsschepen hebben geblokkeerd, werden door het Egyptische staatspersagentschap Mena ontkend.

Belangrijk
De geruchten over de mogelijke passage van Iraanse oorlogsschepen door het Suezkanaal duwden de prijs van olie woensdag meteen de hoogte in.

Het Suezkanaal is een belangrijke doorgang voor internationale handel. Dankzij het kanaal kunnen schepen van Europa naar Azië varen en andersom, zonder om het Afrikaanse continent heen te moeten varen.


Grotere kaart weergeven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content