Volgens de zenders ABC en CNN is tussen Democraten en Republikeinen een voorlopige eensgezindheid over een "raamakkoord" bereikt. Het schuldenplafond zou voor langere duur, tot na de verkiezingen van 2012, worden verhoogd. De verhoging zou echter samengaan met een pakket bezuinigingen en de instelling van een speciale commissie die aanvullende bezuinigingen moet zoeken.

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, toonde zich zondag tegenover televisiezender CNN optimistisch. Volgens hem is een akkoord met een totale omvang van 3 biljoen dollar (2,1 biljoen euro) heel dichtbij. De Democratische senator Chuck Schumer was iets voorzichtiger. Hij stelde dat er "constructieve gesprekken" worden gevoerd.

Akkoord over veel zaken Ondanks de verschillen tussen de twee Amerikaanse partijen over de aanpak van het besnoeiingsprogramma om het overheidstekort terug te dringen, blijken Democraten en Republikeinen het over veel zaken wel eens te zijn.

Zo zijn beide het eens dat aan een aantal items - hoewel die in ruime mate aan het oplopen van de overheidsschuld debet zijn - niet wordt getornd. Het gaat over budgetten voor oorlogsvoering, de belastingsverlagingen voor de (heel) rijken, de financiële reddingsinjecties voor de banken en de slinkende belastingsinkomsten door deregulering.

Ook zijn beide partijen het roerend eens dat, na decennia waarin de consument werd gevraagd om te spenderen op krediet, nu de buikriem moet aangespannen worden, vooral in de sectoren die de economie geen pijn doen: Social Security en Medicare. (Belga/VF)

Volgens de zenders ABC en CNN is tussen Democraten en Republikeinen een voorlopige eensgezindheid over een "raamakkoord" bereikt. Het schuldenplafond zou voor langere duur, tot na de verkiezingen van 2012, worden verhoogd. De verhoging zou echter samengaan met een pakket bezuinigingen en de instelling van een speciale commissie die aanvullende bezuinigingen moet zoeken. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, toonde zich zondag tegenover televisiezender CNN optimistisch. Volgens hem is een akkoord met een totale omvang van 3 biljoen dollar (2,1 biljoen euro) heel dichtbij. De Democratische senator Chuck Schumer was iets voorzichtiger. Hij stelde dat er "constructieve gesprekken" worden gevoerd. Akkoord over veel zaken Ondanks de verschillen tussen de twee Amerikaanse partijen over de aanpak van het besnoeiingsprogramma om het overheidstekort terug te dringen, blijken Democraten en Republikeinen het over veel zaken wel eens te zijn. Zo zijn beide het eens dat aan een aantal items - hoewel die in ruime mate aan het oplopen van de overheidsschuld debet zijn - niet wordt getornd. Het gaat over budgetten voor oorlogsvoering, de belastingsverlagingen voor de (heel) rijken, de financiële reddingsinjecties voor de banken en de slinkende belastingsinkomsten door deregulering. Ook zijn beide partijen het roerend eens dat, na decennia waarin de consument werd gevraagd om te spenderen op krediet, nu de buikriem moet aangespannen worden, vooral in de sectoren die de economie geen pijn doen: Social Security en Medicare. (Belga/VF)