Dat is het voorstel van een commissie die over het Kanaal in het leven werd geroepen om toekomstige hervormingen aan de Britse regering voor te stellen. Bedoeling is de financiële gevolgen van een scheiding een pak meer voorspelbaar te maken, legt commissievoorzitster Elizabeth Cooke uit.

Vandaag de dag kunnen koppels een voorhuwelijkscontract sluiten waarin ze afspraken maken over een eventuele scheiding. Zo'n contract is evenwel niet verplicht. De onafhankelijke commissie die voor de Britse regering wettelijke hervormingen moet uitdokteren, beveelt aan dat contract wel verplicht te maken zodat een getrouwd of wettelijk samenwonend koppel zijn financiën zo goed mogelijk onder controle heeft indien het tot een breuk komt.

Het contract "zou het mogelijk maken de financiële gevolgen van een scheiding veel beter voorspelbaar te maken", stelt voorzitster Cooke. "We denken dat getrouwde en wettelijk samenwonende stellen over hun eigen financiële schikkingen (in geval van een scheiding) zouden moeten kunnen beslissen, zonder hun financiële verantwoordelijkheid tegen hun partner of kinderen te laten vallen", gaat ze voort. "De maatregelen die we voorstellen, zouden koppels helpen hun financiële verantwoordelijkheden goed te begrijpen en, indien nodig, financieel zelfstandig te zijn".

Advocaten familierecht reageren tevreden op de aanbevelingen. Het zou conflicten en kosten als gevolg van een scheiding kunnen terugdringen, luidt het. (Belga/TE)

Dat is het voorstel van een commissie die over het Kanaal in het leven werd geroepen om toekomstige hervormingen aan de Britse regering voor te stellen. Bedoeling is de financiële gevolgen van een scheiding een pak meer voorspelbaar te maken, legt commissievoorzitster Elizabeth Cooke uit. Vandaag de dag kunnen koppels een voorhuwelijkscontract sluiten waarin ze afspraken maken over een eventuele scheiding. Zo'n contract is evenwel niet verplicht. De onafhankelijke commissie die voor de Britse regering wettelijke hervormingen moet uitdokteren, beveelt aan dat contract wel verplicht te maken zodat een getrouwd of wettelijk samenwonend koppel zijn financiën zo goed mogelijk onder controle heeft indien het tot een breuk komt. Het contract "zou het mogelijk maken de financiële gevolgen van een scheiding veel beter voorspelbaar te maken", stelt voorzitster Cooke. "We denken dat getrouwde en wettelijk samenwonende stellen over hun eigen financiële schikkingen (in geval van een scheiding) zouden moeten kunnen beslissen, zonder hun financiële verantwoordelijkheid tegen hun partner of kinderen te laten vallen", gaat ze voort. "De maatregelen die we voorstellen, zouden koppels helpen hun financiële verantwoordelijkheden goed te begrijpen en, indien nodig, financieel zelfstandig te zijn". Advocaten familierecht reageren tevreden op de aanbevelingen. Het zou conflicten en kosten als gevolg van een scheiding kunnen terugdringen, luidt het. (Belga/TE)