Voor het eerst meer Spaanssprekenden in VS dan in Spanje

© Reuters

In de VS wonen voor het eerst in de geschiedenis meer inwoners die Spaans spreken dan in Spanje. De VS is zo het op één na grootste Spaanssprekende land ter wereld, het moet alleen Mexico laten voorgaan.

De VS is sinds kort het op één na grootste Spaanssprekende land ter wereld. Enkel Mexico telt meer inwoners die Spaans spreken, blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd door het gerenommeerde Instituto Cervantes. Dat schrijft The Guardian.

Spanje

Het rapport concludeert dat 41 miljoen inwoners van de VS Spaans als moedertaal hebben, terwijl nog eens 11,5 miljoen personen tweetalig zijn. Dit zijn voornamelijk kinderen van Spaanssprekende immigranten. De VS steekt zo andere Spaanstalige landen als Spanje (46 miljoen) en Colombia (48 miljoen) voorbij.

De onderzoekers verwachten dat de trend zich zal blijven voortzetten en dat tegen 2050 de VS zo’n 138 miljoen Spaanssprekende inwoners zal tellen. Ongeveer een derde van de totale Amerikaanse bevolking zal dan Spaans spreken en op dat moment zal de VS het grootste Spaanstalige land ter wereld zijn.

Potentiële kiezers

Voor het eerst meer Spaanssprekenden in VS dan in Spanje
© Reuters

De groeiende groep Latino’s vormt een belangrijke kracht bij verkiezingen en zowel de Democraten als de Republikeinen zijn zich hiervan bewust. Bij de verkiezingen in 2008 brachten 9,7 miljoen latino’s hun stem uit, een nieuw record na de 7,6 miljoen in 2004. De meerderheid gaf haar stem aan Barack Obama, maar was na de eerste ambtstermijn erg ontgoocheld in de president. Aangezien het Republikeinse alternatief wat migratie en regularisatie betreft nog slechter was, restte het kiezersblok weinig keuze en gaven veel Spaanssprekende immigranten in 2012 opnieuw hun stem aan Obama of bleven ze thuis.

Wereldwijd zijn er op dit moment 559 miljoen mensen die Spaans spreken. Voor 470 miljoen mensen is het de moedertaal, het overige deel kan Spaans goed spreken en begrijpen. De index voor Humane Ontwikkeling noemt Spaans de twee belangrijkste taal ter wereld, na Engels en voor Mandarijn. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content