Voor derde nacht op rij rellen in Spanje

Demonstranten in Barcelona, 18 februari 2021. © Reuters

In verschillende Spaanse steden is het donderdagavond opnieuw, al voor de derde nacht op rij, tot rellen gekomen. Reden is de controversiële arrestatie van de rapper Pablo Hasel. Die moet een celstraf uitzitten voor beledigingen aan de Spaanse koninklijke familie.

In Barcelona werden donderdagavond vuilbakken gebruikt om barricades op te werpen, of ze werden in brand gestoken. Dat schrijft de plaatselijke krant La Vanguardia. Winkels werden beschadigd en de ruiten van de krant El Periodico werden ingegooid.

Op tv-beelden was te zien hoe betogers met stenen en flessen gooiden naar de politie. Acht mensen werden opgepakt.

Ook in Valencia, Tarragona, Sabadell, Girona, Lleida en Vizcaya werd donderdag betoogd. Daarbij vielen verschillende gewonden, onder wie een politieagent die een steen tegen het hoofd gegooid kreeg. In Valencia werden acht mensen opgepakt.

Pablo Hasél

Woensdag vielen er tientallen gewonden bij clashes tussen betogers en politie. Die avond werden zeker 42 mensen opgepakt. Toen werd er ook in hoofdstad Madrid betoogd.

De betogingen begonnen dinsdagavond in Catalonië na de aanhouding van Pablo Hasél (32), die zich in de universiteit van Lérida verschanst had om aan een gevangenisstraf te ontkomen. Hij werd tot negen maanden cel veroordeeld voor tweets waarin hij de Spaanse ordetroepen beledigde en naar de monarchie uithaalde.

De sociaaldemocratische vicepremier Carmen Calvo beschuldigde haar kleine regeringspartner, de extreemlinkse Unidas Podemos, er donderdag van om de protesten aan te wakkeren.

Partner Content