Bij de vermoedelijke aanslag in Manhattan, in de Amerikaanse stad New York, is dinsdag ook een Belgische vrouw overleden. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. 'Het gaat om een vrouw uit de omgeving van Roeselare die er op citytrip was met haar zus en moeder', zegt Reynders.

Daarnaast zijn ook nog drie Belgische gewonden gevallen, meldde Reynders later op de avond. Het gaat om de vader, moeder en zoon van één gezin, die momenteel alle drie worden geopereerd. De minister geeft geen details over de ernst van de verwondingen.

Hij benadrukt dat de Belgische consul-generaal op dit moment ter plaatse is bij de familie van het dodelijke slachtoffer. 'We stellen alles in het werk om hen bij te staan.' De minister betuigde intussen ook zijn medeleven op Twitter. 'Onze gedachten zijn bij haar familie en haar vrienden', luidt het.

Persconferentie

Er stierven zes slachtoffers ter plaatse. Twee anderen werden nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar werden daar dood verklaard, zo deelde burgemeester Bill de Blasio mee op een persconferentie.

Op de persconferentie werd ook meegedeeld dat de dader een 29-jarige man was. Meer details over zijn identiteit werden nog niet prijsgegeven, om het onderzoek niet te schaden. Volgens gouverneur Andrew Cuomo handelde de man alleen. Verschillende getuigen hebben verklaard dat de dader bij de aanval "allahu akbar" riep, zo zegt CNN.

Voorts werd meegedeeld dat de aanslag gepleegd werd met een gehuurde pick-uptruck. De dader was even na 15 uur (lokale tijd) ten noorden van Chambers Street een voet- en fietspad ingereden. De bestuurder reed daarop heel wat mensen aan. Daarna botste hij met een schoolbus. Daarbij raakten twee volwassenen en twee kinderen gewond. Twee scholen in de omgeving zijn in 'lockdown' en houden de deuren gesloten.

Er werden in totaal elf mensen met ernstige, maar niet-levensbedreigende, verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ook de dader, die neergeschoten werd door de politie, is naar het ziekenhuis gebracht.

President Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag via twitter kort gereageerd op de vermoedelijke terreuraanval in Manhattan eerder op de dag.

'In NYC, lijkt alweer een aanval te zijn door een zeer zieke en gestoorde persoon. Autoriteiten volgen van nabij op. Niet in de U.S.A.!', zo stuurde Trump via zijn favoriete communicatiekanaal de wereld in.

Officiële communicatie via de persdienst van het Witte Huis kwam er nog niet. Amerikaanse media melden wel nog dat Trump en zijn stafchef John Kelly gebrieft zijn en continu op de hoogte worden gehouden over de feiten.

Het dodelijke incident komt slechts enkele weken na de schietpartij in Las Vegas, waarbij 58 doden en meer dan vijfhonderd gewonden vielen. Dader Stephen Paddock vuurde toen minutenlang vanuit een hotelkamer in een massa festivalgangers.

Bij de vermoedelijke aanslag in Manhattan, in de Amerikaanse stad New York, is dinsdag ook een Belgische vrouw overleden. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. 'Het gaat om een vrouw uit de omgeving van Roeselare die er op citytrip was met haar zus en moeder', zegt Reynders. Daarnaast zijn ook nog drie Belgische gewonden gevallen, meldde Reynders later op de avond. Het gaat om de vader, moeder en zoon van één gezin, die momenteel alle drie worden geopereerd. De minister geeft geen details over de ernst van de verwondingen.Hij benadrukt dat de Belgische consul-generaal op dit moment ter plaatse is bij de familie van het dodelijke slachtoffer. 'We stellen alles in het werk om hen bij te staan.' De minister betuigde intussen ook zijn medeleven op Twitter. 'Onze gedachten zijn bij haar familie en haar vrienden', luidt het.Er stierven zes slachtoffers ter plaatse. Twee anderen werden nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar werden daar dood verklaard, zo deelde burgemeester Bill de Blasio mee op een persconferentie. Op de persconferentie werd ook meegedeeld dat de dader een 29-jarige man was. Meer details over zijn identiteit werden nog niet prijsgegeven, om het onderzoek niet te schaden. Volgens gouverneur Andrew Cuomo handelde de man alleen. Verschillende getuigen hebben verklaard dat de dader bij de aanval "allahu akbar" riep, zo zegt CNN. Voorts werd meegedeeld dat de aanslag gepleegd werd met een gehuurde pick-uptruck. De dader was even na 15 uur (lokale tijd) ten noorden van Chambers Street een voet- en fietspad ingereden. De bestuurder reed daarop heel wat mensen aan. Daarna botste hij met een schoolbus. Daarbij raakten twee volwassenen en twee kinderen gewond. Twee scholen in de omgeving zijn in 'lockdown' en houden de deuren gesloten. Er werden in totaal elf mensen met ernstige, maar niet-levensbedreigende, verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ook de dader, die neergeschoten werd door de politie, is naar het ziekenhuis gebracht. De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag via twitter kort gereageerd op de vermoedelijke terreuraanval in Manhattan eerder op de dag.'In NYC, lijkt alweer een aanval te zijn door een zeer zieke en gestoorde persoon. Autoriteiten volgen van nabij op. Niet in de U.S.A.!', zo stuurde Trump via zijn favoriete communicatiekanaal de wereld in. Officiële communicatie via de persdienst van het Witte Huis kwam er nog niet. Amerikaanse media melden wel nog dat Trump en zijn stafchef John Kelly gebrieft zijn en continu op de hoogte worden gehouden over de feiten.Het dodelijke incident komt slechts enkele weken na de schietpartij in Las Vegas, waarbij 58 doden en meer dan vijfhonderd gewonden vielen. Dader Stephen Paddock vuurde toen minutenlang vanuit een hotelkamer in een massa festivalgangers.