Voedingsetiketten in Europa moéten bepaalde informatie vermelden

Na moeizaam onderhandelen met de Raad van Europa heeft het Europees Parlement een verordening goedgekeurd waardoor, vanaf 1 januari 2014, de voedingsetiketten in alle deelstaten minstens een minimum aan specifieke informatie moeten bevatten.

Het gaat niet alleen om de verplichte vermelding van de energetische waarde, vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout, maar ook om een uitbreiding van het oorsprongsetiket van vlees.

Tot nog toe moet alleen bij rundsvlees vermeld worden waar het vandaan komt. Die verplichting wordt nu uitgebreid naar varken, schaap, geit en kip. Informatie over allergenen moet altijd beschikbaar zijn, ook voor niet-verpakte voeding. Als de voeding verpakt is, moeten die allergenen in de ingrediëntenlijst worden opgenomen.

Transparante voeding

“De consument heeft nood aan transparante informatie over voeding”, zegt N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels vanuit Straatsburg. Zij volgt het dossier al sinds 2008 en ze is ervan overtuigd dat de consument door deze maatregelen veel bewuster met voeding zal kunnen omgaan.

“De bestaande wetgeving over etikettering is hopeloos verouderd en veel te vrijblijvend. De informatie was ook niet uniform: nu eens per portie, dan weer per 100 gram. Dat zorgde voor verwarring bij de gebruiker. Als we de strijd tegen overgewicht en obesitas willen aangaan, dan moet er transparant geïnformeerd worden.”

Kleine lettertjes

“Nutritionele informatie moet vanaf nu verplicht per 100 g/ml vermeld staan. Alleen op die manier kan de gebruiker vergelijken als hij inkopen gaat doen. Maar er is meer. Vaak zien we hoe de nutritionele waarden in zulk een kleine lettertjes staan dat niemand kan lezen wat er eigenlijk op staat. Daarom komen er criteria om de leesbaarheid te garanderen.”

Buurtwinkels die zelfbereid, niet verpakt voedsel verkopen, worden van die informatieplicht vrijgesteld.

Uitbreiding volgt

De lidstaten mogen zelf beslissen in welke taal de informatie op het etiket wordt verstrekt. “Voor producten die in Vlaanderen op de markt komen, moet dat in het Nederlands gebeuren”, zegt Brepoels.

In de toekomst plant de Commissie nog verdere maatregelen. Zo komen er aparte voorstellen over alcohol en de oorsprongsvermelding van andere voeding, zoals vlees in verwerkte voeding, melk en zuivelproducten.

Ritueel geslacht

Ook wat de aanwezigheid van transvetzuren betreft en de vermelding of een dier al dan niet ritueel geslacht is, komt er een nieuwe wetgeving. De Commissie wil daarvoor echter eerst nog bijkomend onderzoek uitvoeren.

De tweede lezing van de verordening is nu goedgekeurd en de Raad heeft zijn akkoord gegeven, waardoor de bekrachtiging ervan eigenlijk maar een formaliteit is en een definitieve beslissing niet lang zal uitblijven. Een keer de publicatie is gebeurd, krijgen de producenten de tijd tot 1 januari 2014 om zich in regel te stellen.
(DDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content