VN zoeken 160 miljoen dollar noodhulp voor Pakistan

Overstromingen in Pakistan op 24/08/2022

De Verenigde Naties en de Pakistaanse regering zullen dinsdag officieel een oproep lanceren voor noodhulp. Ze zoeken 160 miljoen dollar voor Pakistan, dat is getroffen door aanhoudend noodweer. Dat meldt een woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres maandag.

Tientallen miljoenen Pakistanen hebben te kampen met de ergste moessonregens in drie decennia, die aan ten minste 1.136 mensen het leven hebben gekost, talloze huizen hebben weggespoeld en essentiële landbouwgrond hebben verwoest. Een derde van Pakistan staat onder water als gevolg van overstromingen veroorzaakt door de moessonregens. Minister van Klimaatverandering Sherry Rehman spreekt van een “crisis van onvoorstelbare proporties”.

‘De situatie zal naar verwachting verslechteren, omdat de regens aanhouden’, verklaarde Guterres’ woordvoerder Stephane Dujarric op een persconferentie. Daarom lanceren ‘wij samen met de (Pakistaanse) regering een oproep van 160 miljoen dollar voor noodhulp’. De VN heeft ‘al 7 miljoen dollar vrijgemaakt, onder meer door geld van andere programma’s over te hevelen, om de meest dringende noden te financieren’, zoals voedsel, water, medische benodigdheden, gezondheid van moeders, onderdak…, zei hij. Nog eens 3 miljoen dollar is beschikbaar gesteld door het VN-noodhulpfonds.

Partner Content