'Jemen is nu in dreigend gevaar voor de ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gezien', zei hij vrijdag en riep op tot onmiddellijke maatregelen.

De noodsituatie komt door een combinatie van drastische bezuinigingen op de VN-begroting voor het land en obstakels voor hulpverleners om de mensen te bereiken, zei hij. Een sprinkhanenplaag en overstromingen maakten de situatie nog erger.

'Ik roep iedereen met invloed op om actie te ondernemen om een catastrofe te voorkomen en degenen die dat niet doen, kunnen de situatie nog erger maken', aldus het VN-hoofd.

In Jemen woedt sinds 2014 een bloedige burgeroorlog tussen de regering en de Houthi-rebellen, die dat jaar de hoofdstad van het land en een groot deel van het noorden onder controle kregen. De oorlog escaleerde toen Saudi-Arabië de regering te hulp schoot. De oorlog heeft tienduizenden burgers het leven gekost en miljoenen mensen op de vlucht gejaagd. Miljoenen mensen zijn ondervoed en hebben slechte toegang tot medische voorzieningen.

'Jemen is nu in dreigend gevaar voor de ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gezien', zei hij vrijdag en riep op tot onmiddellijke maatregelen. De noodsituatie komt door een combinatie van drastische bezuinigingen op de VN-begroting voor het land en obstakels voor hulpverleners om de mensen te bereiken, zei hij. Een sprinkhanenplaag en overstromingen maakten de situatie nog erger. 'Ik roep iedereen met invloed op om actie te ondernemen om een catastrofe te voorkomen en degenen die dat niet doen, kunnen de situatie nog erger maken', aldus het VN-hoofd. In Jemen woedt sinds 2014 een bloedige burgeroorlog tussen de regering en de Houthi-rebellen, die dat jaar de hoofdstad van het land en een groot deel van het noorden onder controle kregen. De oorlog escaleerde toen Saudi-Arabië de regering te hulp schoot. De oorlog heeft tienduizenden burgers het leven gekost en miljoenen mensen op de vlucht gejaagd. Miljoenen mensen zijn ondervoed en hebben slechte toegang tot medische voorzieningen.