VN waarschuwt: 2.000 migranten al 40 dagen vast op zee

© AFP

Volgens de Verenigde Naties zijn minstens 2.000 migranten voor de kust van Myanmar het slachtoffer geworden van mensensmokkelaars en zitten zij daar al meer dan 40 dagen op zee geblokkeerd. ‘Aan boord is er geweld, honger en uitdroging’, klinkt het.

De Verenigde Naties waarschuwen dat minstens 2.000 migranten het slachtoffer zijn geworden van mensensmokkelaars en al wekenlang in boten ronddobberen voor de kust van Myanmar. Indonesië roept tegelijkertijd op voor een inspanning van de hele regio om de huidige crisis het hoofd te bieden.

Strenger beleid Thailand

“De migranten zitten al meer dan 40 dagen geblokkeerd op minstens vijf boten voor de kust van Myanmar en Bangladesh”, zegt Vivian Tan, woordvoerder in Bangkok van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

De migranten die konden ontsnappen, spreken van schrijnende omstandigheden. “Aan boord is er geweld, honger en uitdroging”, klinkt het. De boten zouden nog steeds gecontroleerd worden door de mensensmokkelaars. Zij eisen 180 à 270 dollar om aan land te mogen gaan en terug te keren naar de staat Rakhine in Myanmar, waar de Rohingya’s vandaan komen. De islamitische bevolkingsgroep wordt als een van de ergst vervolgde ter wereld beschouwd.

Al jaren ontvluchten migranten uit Bangladesh en Myanmar de ellende en de vervolging. Maar het fenomeen is meer zichtbaar sinds Thailand zijn beleid heeft aangescherpt. De illegale vluchtelingenstromen raakten daardoor ontregeld.

‘Internationaal probleem’

Myanmar, dat sinds het begin van de crisis terughoudend was in commentaar, zei “de internationale ongerustheid te begrijpen”. De vraag aan de landen uit Zuidoost-Azië, om de duizenden migranten in de Golf van Bengalen te helpen, was op dat moment al fors aangezwollen.

Woensdag vindt overleg plaats tussen de Maleisische, Thaise en Indonesische minister van Buitenlandse Zaken over de kwestie. Retno Marsudi, de Indonesische buitenlandminister, zei in de aanloop naar de top in Kuala Lumpur dat de crisis de verantwoordelijkheid is van iedereen. “Het probleem van de migranten is geen probleem van één of twee landen, maar een regionaal probleem. Dit gebeurt trouwens ook op andere plaatsen. In feite is dit een internationaal probleem.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content