"We zijn zeer bezorgd dat er mogelijk opnieuw een totale oorlog uitbreekt", zei Jens Anders Toyberg-Frandzen, assistent-secretaris-generaal van de VN voor Politieke Zaken, tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad over Oekraïne, die was bijeengeroepen nadat volgens de Navo Russische troepen, met oorlogstuig, waren binnengevallen in Oost-Oekraïne.

De andere mogelijkheid, zo zei hij, is dat het conflict maanden blijft sudderen met gevechten op laag niveau, en met tussenin perioden van verhoogde vijandigheden en verhoogd bloedvergieten." Beide scenario's noemde hij "catastrofaal" voor Oekraïne.

'Sluipende oorlog'

De ambassadeur van de Verenigde Staten bij de VN, Samantha Power, beschuldigde Moskou ervan "de oorlog aan te wakkeren". Haar Litouwse tegenhanger, Raimonda Murmokaite, waarschuwde dat "Rusland een niet openlijk verklaarde, sluipende oorlog voert tegen Oekraïne".

De Oekraïense VN-gezant Yuriy Sergeyev zei dat "illegale Russische konvooien met zware wapens" de grens met zijn land "werkelijk elke dag" oversteken. Hij waarschuwde dat de door Rusland gesteunde opstand in een "bevroren conflict" kan veranderen.

Terwijl de VN-Veiligheidsraad vergaderde werd er gevochten rond de luchthaven van Donetsk.

(Belga/RR)

"We zijn zeer bezorgd dat er mogelijk opnieuw een totale oorlog uitbreekt", zei Jens Anders Toyberg-Frandzen, assistent-secretaris-generaal van de VN voor Politieke Zaken, tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad over Oekraïne, die was bijeengeroepen nadat volgens de Navo Russische troepen, met oorlogstuig, waren binnengevallen in Oost-Oekraïne. De andere mogelijkheid, zo zei hij, is dat het conflict maanden blijft sudderen met gevechten op laag niveau, en met tussenin perioden van verhoogde vijandigheden en verhoogd bloedvergieten." Beide scenario's noemde hij "catastrofaal" voor Oekraïne. De ambassadeur van de Verenigde Staten bij de VN, Samantha Power, beschuldigde Moskou ervan "de oorlog aan te wakkeren". Haar Litouwse tegenhanger, Raimonda Murmokaite, waarschuwde dat "Rusland een niet openlijk verklaarde, sluipende oorlog voert tegen Oekraïne". De Oekraïense VN-gezant Yuriy Sergeyev zei dat "illegale Russische konvooien met zware wapens" de grens met zijn land "werkelijk elke dag" oversteken. Hij waarschuwde dat de door Rusland gesteunde opstand in een "bevroren conflict" kan veranderen.Terwijl de VN-Veiligheidsraad vergaderde werd er gevochten rond de luchthaven van Donetsk.(Belga/RR)