De persbureaus Associated Press en Reuters kregen het rapport in handen en melden dat er sprake is van 480 beschuldigingen van seksuele uitbuiting en misbruik tussen 2008 en 2013. In een derde van de gevallen waren minderjarigen betrokken.

Honderden vrouwen in Haïti en Liberia getuigden dat ze, vooral gedreven door honger, armoede en de wil om hun leven te verbeteren, seks hadden met VN-vredeswerkers in ruil voor cash geld, juwelen, mobiele telefoons en andere goederen.

'Onderbelicht'

'Er zijn bewijzen die aantonen dat transactionele seks vrij normaal is, maar onderbelicht wordt bij de vredesmissies', luidt het.

Sommige vrouwen die aanvankelijk niet betaald werden, stalen de badges van de vredeswerkers en dreigden ermee hun identiteit bekend te maken via social media, zo citeert Associated Press uit het het rapport van het Office of Internal Oversight Services.

De meeste vrouwen blijken er ook niet van op de hoogte te zijn dat - of waar - ze seksuele uitbuiting en misbruik kunnen melden bij de VN.

Centraal-Afrikaanse Republiek

In april van dit jaar kwam aan het licht dat in een intern onderzoek van de VN uit 2014 Franse vredessoldaten ervan worden beschuldigd dat ze in de Centraal-Afrikaanse Republiek kinderen seksueel hebben misbruikt in ruil voor voedsel. Het Franse gerecht is daarop een eigen onderzoek gestart.

De VN heeft momenteel circa 125.000 vredeswerkers in verschillende landen over de wereld. (KVDA)

De persbureaus Associated Press en Reuters kregen het rapport in handen en melden dat er sprake is van 480 beschuldigingen van seksuele uitbuiting en misbruik tussen 2008 en 2013. In een derde van de gevallen waren minderjarigen betrokken.Honderden vrouwen in Haïti en Liberia getuigden dat ze, vooral gedreven door honger, armoede en de wil om hun leven te verbeteren, seks hadden met VN-vredeswerkers in ruil voor cash geld, juwelen, mobiele telefoons en andere goederen.'Er zijn bewijzen die aantonen dat transactionele seks vrij normaal is, maar onderbelicht wordt bij de vredesmissies', luidt het.Sommige vrouwen die aanvankelijk niet betaald werden, stalen de badges van de vredeswerkers en dreigden ermee hun identiteit bekend te maken via social media, zo citeert Associated Press uit het het rapport van het Office of Internal Oversight Services.De meeste vrouwen blijken er ook niet van op de hoogte te zijn dat - of waar - ze seksuele uitbuiting en misbruik kunnen melden bij de VN.Centraal-Afrikaanse RepubliekIn april van dit jaar kwam aan het licht dat in een intern onderzoek van de VN uit 2014 Franse vredessoldaten ervan worden beschuldigd dat ze in de Centraal-Afrikaanse Republiek kinderen seksueel hebben misbruikt in ruil voor voedsel. Het Franse gerecht is daarop een eigen onderzoek gestart.De VN heeft momenteel circa 125.000 vredeswerkers in verschillende landen over de wereld. (KVDA)