De VN-Veiligheidsraad kwam achter gesloten deuren samen voor een spoedvergadering op vraag van Jordanië. De Palestijnse president Mahmoud Abbas had er bij de lidstaat op aangedrongen een bijeenkomst over de toestand in Gaza te vragen.

De diplomaten van de vijftien lidstaten zeggen vooral bezorgd te zijn over het 'toenemend aantal slachtoffers' in het conflict in Gaza waar Israël ook een grondoffensief is gestart. Het aantal Palestijnse slachtoffers liep tot 502 op, met 140 doden op zondag alleen.

Israël moet burgers sparen

Na twee uur vergaderen riepen de leden op tot 'respect voor de internationale humanitaire wetten, met name voor de bescherming van burgers.' Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon riep Israël al op om 'veel meer te doen' om de burgers te sparen bij het militaire offensief.

De VN-topman veroordeelde de situatie in Chajaya, waar meer dan 60 Palestijnen om het leven kwamen, als een 'vreselijke actie'. 'Terwijl ik op weg was naar Doha, zijn er tientallen burgerslachtoffers gevallen, onder wie kinderen, in Chajaya', aldus Ban Ki-moon.

Blokkade niet duurzaam

Volgens de secretaris-generaal is de Israëlische blokkade van de Gazastrook ook niet 'duurzaam'. Ook voor Hamas is het opheffen van de blokkade belangrijk en een voorwaarde voor een staakt-het-vuren. 'Er moet hoop zijn aan de horizon', vindt de VN-topman, 'zowel voor de Palestijnen als voor de Israëli's.'

Bij het conflict kwamen, zo meent Ban Ki-moon, te veel onschuldige burgers om het leven en zijn er te veel mensen die in constante angst leven. Hij roept op tot een einde van het bloedvergieten. (Belga/WB)

De VN-Veiligheidsraad kwam achter gesloten deuren samen voor een spoedvergadering op vraag van Jordanië. De Palestijnse president Mahmoud Abbas had er bij de lidstaat op aangedrongen een bijeenkomst over de toestand in Gaza te vragen.De diplomaten van de vijftien lidstaten zeggen vooral bezorgd te zijn over het 'toenemend aantal slachtoffers' in het conflict in Gaza waar Israël ook een grondoffensief is gestart. Het aantal Palestijnse slachtoffers liep tot 502 op, met 140 doden op zondag alleen.Na twee uur vergaderen riepen de leden op tot 'respect voor de internationale humanitaire wetten, met name voor de bescherming van burgers.' Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon riep Israël al op om 'veel meer te doen' om de burgers te sparen bij het militaire offensief.De VN-topman veroordeelde de situatie in Chajaya, waar meer dan 60 Palestijnen om het leven kwamen, als een 'vreselijke actie'. 'Terwijl ik op weg was naar Doha, zijn er tientallen burgerslachtoffers gevallen, onder wie kinderen, in Chajaya', aldus Ban Ki-moon.Volgens de secretaris-generaal is de Israëlische blokkade van de Gazastrook ook niet 'duurzaam'. Ook voor Hamas is het opheffen van de blokkade belangrijk en een voorwaarde voor een staakt-het-vuren. 'Er moet hoop zijn aan de horizon', vindt de VN-topman, 'zowel voor de Palestijnen als voor de Israëli's.'Bij het conflict kwamen, zo meent Ban Ki-moon, te veel onschuldige burgers om het leven en zijn er te veel mensen die in constante angst leven. Hij roept op tot een einde van het bloedvergieten. (Belga/WB)