Onder die 11.000 burgers kwamen er 3.545 om het leven, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport. Een op de vier gewonden of slachtoffers is een kind, een op de tien een vrouw.De speciale VN-gezant voor Afghanistan, Nicholas Haysom vraagt maatregelen om burgers te beschermen.

Volgens het jaarrapport van de VN-misie in Afghanistan (UNAMA) waren de toenemende gevechten in en rond dichtbevolkte gebieden, bijvoorbeeld de strijd om Kunduz, samen met zelfmoordaanslagen en andere aanvallen in de steden de voornaamste reden van het stijgende aantal burgerslachtoffers. De taliban voerden de voorbije maanden hun aanvallen en aanslagen op.

Het Afghaanse leger kan niet langer buigen op de steun van de offensieve NAVO-missie ISAF, die eind 2014 werd vervangen door de opleidingsmissie 'Resolute Support'. Antiregeringsgroeperingen nemen 62 procent van alle slachtoffers op zich, al is dat een daling met een tiende. Veertien procent is toe te schrijven aan het Afghaanse leger, 2 procent aan de internationale troepen in het land en 1 procent aan gewapende groepen die de regering steunen.

De VN roepen de internationale militaire troepen onder meer op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de luchtaanval op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz. Bij die aanval van het Amerikaanse leger vielen tientallen doden. (Belga/NSK)

Onder die 11.000 burgers kwamen er 3.545 om het leven, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport. Een op de vier gewonden of slachtoffers is een kind, een op de tien een vrouw.De speciale VN-gezant voor Afghanistan, Nicholas Haysom vraagt maatregelen om burgers te beschermen. Volgens het jaarrapport van de VN-misie in Afghanistan (UNAMA) waren de toenemende gevechten in en rond dichtbevolkte gebieden, bijvoorbeeld de strijd om Kunduz, samen met zelfmoordaanslagen en andere aanvallen in de steden de voornaamste reden van het stijgende aantal burgerslachtoffers. De taliban voerden de voorbije maanden hun aanvallen en aanslagen op.Het Afghaanse leger kan niet langer buigen op de steun van de offensieve NAVO-missie ISAF, die eind 2014 werd vervangen door de opleidingsmissie 'Resolute Support'. Antiregeringsgroeperingen nemen 62 procent van alle slachtoffers op zich, al is dat een daling met een tiende. Veertien procent is toe te schrijven aan het Afghaanse leger, 2 procent aan de internationale troepen in het land en 1 procent aan gewapende groepen die de regering steunen.De VN roepen de internationale militaire troepen onder meer op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de luchtaanval op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz. Bij die aanval van het Amerikaanse leger vielen tientallen doden. (Belga/NSK)