'Het aantal vluchtelingen, lag sinds de genocide in Rwanda in 1994 niet meer zo hoog', stelt Antonio Guterres, vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties (VN).

"De vluchtelingencrisis in Syrië en zijn buurlanden versnelt erg snel. De toestroom van vluchtelingen lag niet meer zo hoog sinds de genocide in Rwanda in 1994", zei Antonio Guterres. Hij sprak de VN Veiligheidsraad toe en benadrukte dat de druk op de buurlanden steeds groter wordt. "Libanon ,Jordanië en Irak redden elke dag opnieuw duizenden levens."

De VN beseft hoe zwaar de last voor deze landen doorweegt, maar dringt er toch op aan om de grenzen open te houden voor noodlijdende Syriërs. Voorts waarschuwde Guterres dat de oorlog in Syrië de hele regio dreigt te ontwrichten. "Ook daarom kunnen we niet argeloos toekijken."

5.000 doden per maand

Vorige maand becijferde de VN dat het conflict al aan 93.000 mensen het leven kostte sinds de wapens werden bovengehaald in 2011. Mensenrechtencommissaris Ivan Simonovic voegde daar aan toe dat het dodental per maand stijgt met 5.000 slachtoffers.

"De humane gevolgen van deze oorlog zijn onmeetbaar en zullen nog jaren aanslepen. De bevolking zal diep getraumatiseerd door het leven moeten en de emotionele impact voor de toekomstige generatie Syriërs is ongezien", zei VN-coördinator voor Noodhulp Valerie Amos.

'Vernieling van een land'

"We kijken niet alleen toe hoe een land wordt vernield, ook de bevolking zakt steeds dieper weg."

Een oplossing voor het conflict lijkt niet meteen in zicht. Binnen de Veiligheidsraad blijven China en Rusland zich verzetten tegen acties om het geweld van Bashar al-Assad te stoppen.(AVE)

'Het aantal vluchtelingen, lag sinds de genocide in Rwanda in 1994 niet meer zo hoog', stelt Antonio Guterres, vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties (VN). "De vluchtelingencrisis in Syrië en zijn buurlanden versnelt erg snel. De toestroom van vluchtelingen lag niet meer zo hoog sinds de genocide in Rwanda in 1994", zei Antonio Guterres. Hij sprak de VN Veiligheidsraad toe en benadrukte dat de druk op de buurlanden steeds groter wordt. "Libanon ,Jordanië en Irak redden elke dag opnieuw duizenden levens." De VN beseft hoe zwaar de last voor deze landen doorweegt, maar dringt er toch op aan om de grenzen open te houden voor noodlijdende Syriërs. Voorts waarschuwde Guterres dat de oorlog in Syrië de hele regio dreigt te ontwrichten. "Ook daarom kunnen we niet argeloos toekijken." 5.000 doden per maandVorige maand becijferde de VN dat het conflict al aan 93.000 mensen het leven kostte sinds de wapens werden bovengehaald in 2011. Mensenrechtencommissaris Ivan Simonovic voegde daar aan toe dat het dodental per maand stijgt met 5.000 slachtoffers. "De humane gevolgen van deze oorlog zijn onmeetbaar en zullen nog jaren aanslepen. De bevolking zal diep getraumatiseerd door het leven moeten en de emotionele impact voor de toekomstige generatie Syriërs is ongezien", zei VN-coördinator voor Noodhulp Valerie Amos. 'Vernieling van een land'"We kijken niet alleen toe hoe een land wordt vernield, ook de bevolking zakt steeds dieper weg." Een oplossing voor het conflict lijkt niet meteen in zicht. Binnen de Veiligheidsraad blijven China en Rusland zich verzetten tegen acties om het geweld van Bashar al-Assad te stoppen.(AVE)