De omstandigheden waarin de presidentsverkiezingen in Burundi hebben plaatsgevonden, maakten het kiesproces 'niet vrij en geloofwaardig.' Dat zegt de VN-waarnemersmissie in een voorlopig rapport. Vandaag wordt er opnieuw over de kwestie overlegd in de VN-Veiligheidsraad.

De Burundese president Pierre Nkurunziza werd herverkozen met 69 procent van de stemmen. Het is al zijn derde ambtstermijn, wat in strijd is met de grondwet en dus op zware kritiek stuitte van de oppositie en de internationale gemeenschap.

Internationale gemeenschap is verdeeld

Sinds de aankondiging van zijn kandidatuur op 25 april is het geweld in Burundi opgelaaid. 'Hoewel de verkiezingsdag zelf relatief rustig verliep, was het gehele klimaat niet constructief voor inclusieve, vrije en geloofwaardige verkiezingen', concluderen de VN-waarnemers nu. Ze noteren een 'diep wantrouwen' tussen de verschillende partijen, en wijzen erop dat het land kampt met 'een diepe politieke en sociaaleconomische crisis.' Bij betogingen tegen Nkurunziza kwamen al 80 mensen om. Meer dan 160.000 Burundezen sloegen op de vlucht naar de buurlanden.

De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad overleggen vandaag achter gesloten deuren over Burundi. Bij de vorige vergaderingen toonde de internationale gemeenschap zich verdeeld over Burundi. Onder meer Rusland, China en enkele Afrikaanse landen menen dat het om een binnenlands probleem gaat. (Belga/AVE)

De omstandigheden waarin de presidentsverkiezingen in Burundi hebben plaatsgevonden, maakten het kiesproces 'niet vrij en geloofwaardig.' Dat zegt de VN-waarnemersmissie in een voorlopig rapport. Vandaag wordt er opnieuw over de kwestie overlegd in de VN-Veiligheidsraad.De Burundese president Pierre Nkurunziza werd herverkozen met 69 procent van de stemmen. Het is al zijn derde ambtstermijn, wat in strijd is met de grondwet en dus op zware kritiek stuitte van de oppositie en de internationale gemeenschap. Sinds de aankondiging van zijn kandidatuur op 25 april is het geweld in Burundi opgelaaid. 'Hoewel de verkiezingsdag zelf relatief rustig verliep, was het gehele klimaat niet constructief voor inclusieve, vrije en geloofwaardige verkiezingen', concluderen de VN-waarnemers nu. Ze noteren een 'diep wantrouwen' tussen de verschillende partijen, en wijzen erop dat het land kampt met 'een diepe politieke en sociaaleconomische crisis.' Bij betogingen tegen Nkurunziza kwamen al 80 mensen om. Meer dan 160.000 Burundezen sloegen op de vlucht naar de buurlanden.De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad overleggen vandaag achter gesloten deuren over Burundi. Bij de vorige vergaderingen toonde de internationale gemeenschap zich verdeeld over Burundi. Onder meer Rusland, China en enkele Afrikaanse landen menen dat het om een binnenlands probleem gaat. (Belga/AVE)