De V-raad had zijn ongerustheid uitgedrukt over het Oost-Afrikaanse land sinds president Pierre Nkurunziza een jaar geleden aankondigde dat hij een derde ambtstermijn ambieerde. Hij voerde daarvoor een controversiële grondwetswijziging door alvorens in juli opnieuw verkozen te worden.

Door de spanningen in het land kwamen al meer dan 400 mensen om het leven en sloegen al meer dan 250.000 op de vlucht, aldus de VN. In de resolutie, die werd opgesteld in overleg met Burundi en de Afrikaanse Unie, vraagt de Veiligheidsraad aan Ban Ki-Moon om "zo snel mogelijk en binnen de 15 dagen" opties voor te stellen om een politiemacht van de VN te ontplooien. Die ontplooiing moet "de mogelijkheden van de VN uitbreiden om de veiligheidssituatie te monitoren, het respecteren van de mensenrechten te promoten en om de rechtsstaat beter uit te bouwen."

'20 tot 30'

De tekst maakt geen melding van het aantal agenten dat nodig zou zijn, maar volgens de ambassadeur van Burundi voor de Verenigde Naties, Albert Shingiro, zouden 20 tot 30 agenten kunnen worden ontplooid als "experts en observatoren". "Voor de overheid is het heel belangrijk om een internationale aanwezigheid te hebben in Bujumbura om te kunnen werken in alle transparantie", zei Shingiro. In de resolutie dringt de VN er bij de overheid ook nog op aan een planning op te stellen voor een nationale dialoog om tot een politieke oplossing te komen voor de crisis in het land, en om een lijst samen te stellen van de deelnemers aan die gesprekken.

(Belga/RR)

De V-raad had zijn ongerustheid uitgedrukt over het Oost-Afrikaanse land sinds president Pierre Nkurunziza een jaar geleden aankondigde dat hij een derde ambtstermijn ambieerde. Hij voerde daarvoor een controversiële grondwetswijziging door alvorens in juli opnieuw verkozen te worden. Door de spanningen in het land kwamen al meer dan 400 mensen om het leven en sloegen al meer dan 250.000 op de vlucht, aldus de VN. In de resolutie, die werd opgesteld in overleg met Burundi en de Afrikaanse Unie, vraagt de Veiligheidsraad aan Ban Ki-Moon om "zo snel mogelijk en binnen de 15 dagen" opties voor te stellen om een politiemacht van de VN te ontplooien. Die ontplooiing moet "de mogelijkheden van de VN uitbreiden om de veiligheidssituatie te monitoren, het respecteren van de mensenrechten te promoten en om de rechtsstaat beter uit te bouwen." De tekst maakt geen melding van het aantal agenten dat nodig zou zijn, maar volgens de ambassadeur van Burundi voor de Verenigde Naties, Albert Shingiro, zouden 20 tot 30 agenten kunnen worden ontplooid als "experts en observatoren". "Voor de overheid is het heel belangrijk om een internationale aanwezigheid te hebben in Bujumbura om te kunnen werken in alle transparantie", zei Shingiro. In de resolutie dringt de VN er bij de overheid ook nog op aan een planning op te stellen voor een nationale dialoog om tot een politieke oplossing te komen voor de crisis in het land, en om een lijst samen te stellen van de deelnemers aan die gesprekken.(Belga/RR)