Dat verklaarde voorzitster Maria Cristina Perceval na afloop van een inderhaast bijeengeroepen extra zitting. De moslimbroeders plannen echter een 'vrijdag van de woede' met tal val protesten, die in nieuw geweld kan ontaarden. Egypte haalt intussen uit naar de verklaringen van VS-president Barack Obama.

Maximum terughoudendheid

De Veiligheidsraad boog zich tijdens een spoedberaad over de Egyptische crisis. Ze kregen daarbij een laatste stand van zaken van vice-secretaris-generaal Jan Eliasson.

De vijftien leden vragen dat alle partijen in Egypte "een maximum aan terughoudendheid" aan de dag leggen. Ze betreuren de vele slachtoffers en hopen op stappen richting een "nationale verzoening".

Volgens de voorzitster ging het wel om "commentaren", niet om een "officiele verklaring" van de Veiligheidsraad. Als vertegenwoordigster van Argentinië sprak Perceval daarnaast van een militaire "staatsgreep".

Kwaad op Obama

Eerder op de dag had de Amerikaanse president Obama aangekondigd dat de VS hun gezamenlijke militaire oefeningen met Egypte zouden annuleren. "Hoewel we onze relatie met Egypte willen behouden, kan onze traditionele samenwerking niet voortgaan als normaal terwijl burgers gedood worden in de straat en rechten worden ingeperkt", zei hij.

De huidige machthebbers in Egypte zijn allerminst gediend met die kritiek. De woorden van Obama riskeren "de gewapende groepen nog aan te moedigen", hekelde interimpresident Mansour in een mededeling.

"Egypte heeft af te rekenen met terreurdaden die overheidsgebouwen en vitale installaties viseren", klonk het nog. "Egypte waardeert de oprechte standpunten van de wereldmachten, maar staat op zijn complete soevereiniteit en zelfbeschikkingsmacht."

'Vrijdag van woede'

Vrijdag dreigt alvast een derde dag van bloedvergieten te worden. Zo roepen de moslimbroeders massaal op om opnieuw de straat op te gaan tijdens een 'vrijdag van de woede'. "Protestmarsen tegen de staatsgreep zullen na het gebed vertrekken vanuit alle moskeeën in Cairo en zich begeven naar het Ramsesplein", aldus woordvoerder Gehad El Haddad op twitter. (Belga/TV)

Dat verklaarde voorzitster Maria Cristina Perceval na afloop van een inderhaast bijeengeroepen extra zitting. De moslimbroeders plannen echter een 'vrijdag van de woede' met tal val protesten, die in nieuw geweld kan ontaarden. Egypte haalt intussen uit naar de verklaringen van VS-president Barack Obama.Maximum terughoudendheid De Veiligheidsraad boog zich tijdens een spoedberaad over de Egyptische crisis. Ze kregen daarbij een laatste stand van zaken van vice-secretaris-generaal Jan Eliasson. De vijftien leden vragen dat alle partijen in Egypte "een maximum aan terughoudendheid" aan de dag leggen. Ze betreuren de vele slachtoffers en hopen op stappen richting een "nationale verzoening". Volgens de voorzitster ging het wel om "commentaren", niet om een "officiele verklaring" van de Veiligheidsraad. Als vertegenwoordigster van Argentinië sprak Perceval daarnaast van een militaire "staatsgreep".Kwaad op Obama Eerder op de dag had de Amerikaanse president Obama aangekondigd dat de VS hun gezamenlijke militaire oefeningen met Egypte zouden annuleren. "Hoewel we onze relatie met Egypte willen behouden, kan onze traditionele samenwerking niet voortgaan als normaal terwijl burgers gedood worden in de straat en rechten worden ingeperkt", zei hij. De huidige machthebbers in Egypte zijn allerminst gediend met die kritiek. De woorden van Obama riskeren "de gewapende groepen nog aan te moedigen", hekelde interimpresident Mansour in een mededeling. "Egypte heeft af te rekenen met terreurdaden die overheidsgebouwen en vitale installaties viseren", klonk het nog. "Egypte waardeert de oprechte standpunten van de wereldmachten, maar staat op zijn complete soevereiniteit en zelfbeschikkingsmacht."'Vrijdag van woede' Vrijdag dreigt alvast een derde dag van bloedvergieten te worden. Zo roepen de moslimbroeders massaal op om opnieuw de straat op te gaan tijdens een 'vrijdag van de woede'. "Protestmarsen tegen de staatsgreep zullen na het gebed vertrekken vanuit alle moskeeën in Cairo en zich begeven naar het Ramsesplein", aldus woordvoerder Gehad El Haddad op twitter. (Belga/TV)