De leden van de raad zijn diep bezorgd over de snelle achteruitgang van de situatie en veroordelen ook het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten.

In eerdere versies van de tekst werd verklaard dat de VN-Veiligheidsraad 'bereid was om nieuwe stappen te overwegen' door het opleggen van sancties. Volgens verschillende diplomaten heeft China, dat gekant is tegen sancties, echter herhaaldelijk de goedkeuring van die tekst geblokkeerd. De nieuwe tekst spreekt dan ook niet meer van sancties. Peking vroeg ook om de omschrijving 'moord op honderden burgers' te vervangen door 'dood van honderden burgers'.

Sinds de staatsgreep op 1 februari door de militaire junta, waarbij de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi opzij werd geschoven, kwam de VN-veiligheidsraad al drie keer met een gezamenlijke verklaring. Zo'n document zou een belangrijk signaal moeten zijn voor het Myanmarese leger, maar dat is op dit moment niet onder de indruk en blijft demonstraties met geweld de kop indrukken.

De leden van de raad zijn diep bezorgd over de snelle achteruitgang van de situatie en veroordelen ook het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten. In eerdere versies van de tekst werd verklaard dat de VN-Veiligheidsraad 'bereid was om nieuwe stappen te overwegen' door het opleggen van sancties. Volgens verschillende diplomaten heeft China, dat gekant is tegen sancties, echter herhaaldelijk de goedkeuring van die tekst geblokkeerd. De nieuwe tekst spreekt dan ook niet meer van sancties. Peking vroeg ook om de omschrijving 'moord op honderden burgers' te vervangen door 'dood van honderden burgers'. Sinds de staatsgreep op 1 februari door de militaire junta, waarbij de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi opzij werd geschoven, kwam de VN-veiligheidsraad al drie keer met een gezamenlijke verklaring. Zo'n document zou een belangrijk signaal moeten zijn voor het Myanmarese leger, maar dat is op dit moment niet onder de indruk en blijft demonstraties met geweld de kop indrukken.