De VN-Veiligheidsraad houdt het Syrische regime verantwoordelijk voor het bloedbad in Houla, waarbij volgens nieuwe cijfers 108 doden gevallen zijn. De Raad eist dat Syrië onmiddellijk ophoudt zware wapens in te zetten en zijn troepen terugtrekt in de kazernes, conform het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan.

Zondagavond namen de vijftien lidstaten, onder wie ook Rusland, bondgenoot van Syrië, unaniem een verklaring aan tijdens de spoedzitting van de Raad over de toestand in Syrië. Volgens de Raad bombardeerden regeringstroepen met tanks en artillerie een woonwijk.

In de verklaring bevestigt de Raad nogmaals dat alle partijen alle geweld moeten staken. "De verantwoordelijken van gewelddaden moeten gestraft worden", luidt het.

Bemiddeling

De vijftien lidstaten melden ook de bemiddelingspogingen van Kofi Annan te steunen en vragen hem om de eisen van de Raad in zo duidelijk mogelijke bewoordingen aan het Syrische regime over te brengen. "Annan zal maandag aankomen in Damascus, waar hij een ontmoeting zal hebben met minister van Buitenlandse Zaken Walid Mouallem. Dinsdag zal hij ontvangen worden door president Assad", aldus een Syrische ambtenaar, die anoniem wenst te blijven.

Een woordvoerder van Annan kon de ontmoeting met Assad niet bevestigen. Om veiligheidsredenen worden geen verklaringen afgelegd over zijn reizen, luidt het.

Het wordt het tweede bezoek van Kofi Annan aan het land, sinds het begin van zijn missie drie maanden geleden. (Belga/INM)

De VN-Veiligheidsraad houdt het Syrische regime verantwoordelijk voor het bloedbad in Houla, waarbij volgens nieuwe cijfers 108 doden gevallen zijn. De Raad eist dat Syrië onmiddellijk ophoudt zware wapens in te zetten en zijn troepen terugtrekt in de kazernes, conform het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan. Zondagavond namen de vijftien lidstaten, onder wie ook Rusland, bondgenoot van Syrië, unaniem een verklaring aan tijdens de spoedzitting van de Raad over de toestand in Syrië. Volgens de Raad bombardeerden regeringstroepen met tanks en artillerie een woonwijk. In de verklaring bevestigt de Raad nogmaals dat alle partijen alle geweld moeten staken. "De verantwoordelijken van gewelddaden moeten gestraft worden", luidt het. Bemiddeling De vijftien lidstaten melden ook de bemiddelingspogingen van Kofi Annan te steunen en vragen hem om de eisen van de Raad in zo duidelijk mogelijke bewoordingen aan het Syrische regime over te brengen. "Annan zal maandag aankomen in Damascus, waar hij een ontmoeting zal hebben met minister van Buitenlandse Zaken Walid Mouallem. Dinsdag zal hij ontvangen worden door president Assad", aldus een Syrische ambtenaar, die anoniem wenst te blijven. Een woordvoerder van Annan kon de ontmoeting met Assad niet bevestigen. Om veiligheidsredenen worden geen verklaringen afgelegd over zijn reizen, luidt het. Het wordt het tweede bezoek van Kofi Annan aan het land, sinds het begin van zijn missie drie maanden geleden. (Belga/INM)