VN-Veiligheidsraad legt verkiezingen in Congo vast op 23 december 2018

28/11/17 om 18:34 - Bijgewerkt om 18:34

Bron: Belga

Het Afrikaanse land moet zich 'minutieus' aan het stappenplan voor de verkiezing houden, een hiervoor geloofwaardig budget voorleggen en de wetgeving overeenkomstig aanpassen.

VN-Veiligheidsraad legt verkiezingen in Congo vast op 23 december 2018

Joseph Kabila © Belga Image

De VN-Veiligheidsraad heeft Congo aangemaand zich te houden aan de nu voor 23 december geplande datum van de herhaaldelijk uitgestelde presidentverkiezingen.

Het Afrikaanse land moet zich 'minutieus' aan het stappenplan voor de verkiezing houden, een hiervoor geloofwaardig budget voorleggen en de wetgeving overeenkomstig aanpassen. Dat deelde de VN-Veiligheidsraad dinsdag in New York mee.

In hun standpunt eisen de 15 raadsleden 'transparantie, geloofwaardigheid en inclusie naast een vreedzame machtsoverdracht'. Alle Congolezen moeten helpen, de nog breekbare verworvenheden op de weg naar de vrede te garanderen.

Uitgesteld

De datum voor de nieuw geplande presidentsverkiezing werd telkens maar verschoven, hoewel het mandaat van de huidige president Joseph Kabila in december 2016 was afgelopen. Volgens de Congolese grondwet mag hij zich niet opnieuw kandidaat stellen. Vroeger geplande data voor de verkiezing van een opvolger werden steeds maar uitgesteld met het argument dat de kieslijsten nog niet geactualiseerd waren. Bovendien leidden conflicten en dodelijk geweld tot logistieke problemen.

De verkiezingsvertragingen hebben in Congo gewelddadige protesten uitgelokt. De oppositie beschuldigt Kabila ervan dat hij daardoor zijn aftreden wil verhinderen. Maandag had de katholieke kerk in Congo Kabila opgeroepen publiekelijk afstand te doen van een bijkomende ambtstermijn als staatshoofd.

Onze partners