Het is de eerste keer dat de Veiligheidsraad een resolutie goedkeurt sinds het begin van het conflict in 2011. China en Rusland hadden zich tot drie keer toe verzet tegen voorstellen. Resolutie 2118 werd unaniem goedgekeurd.

Secretaris-generaal Ban Ki Moon, die aanwezig was bij de stemming, noemde de resolutie 'historisch' en feliciteerde de leden van de Veiligheidsraad. "Het is het eerste goede nieuws voor Syrië in een lange tijd", zei hij.

Maatregelen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde dat er consequenties verbonden zijn aan het niet naleven van de resolutie. "Dan zal de Raad acties ondernemen en maatregelen nemen op basis van hoofdstuk VII." Kerry bedolet daarmee het zevende hoofdstuk van het VN-handvest, dat over gewapende interventie gaat. Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken benadrukte echter dat de resolutie niét onder hoofdstuk VII van het VN-handvest valt, wat betekent dat er niet automatisch militair zal worden ingegrepen indien Syrië zich niet aan de regels houdt.

De Veiligheidsraad verklaarde alleszins dat "er maatregelen genomen zullen worden als de resolutie niet wordt nageleefd, bijvoorbeeld in geval van niet geautoriseerde transfers van chemische wapens of het gebruik van de wapens door iemand in Syrië". In de resolutie staat dat "het gebruik van chemische wapens een bedreiging vormt voor de nationale vrede en veiligheid" en dat Syrië "geen chemische wapens mag gebruiken, ontwikkelen, produceren, verwerven of bijhouden, en ook geen chemische wapens direct of indirect mag exporteren naar andere staten of actoren."

Vredesconferentie

Enkele uren voor de goedkeuring van de resolutie, keurde Organisatie voor Chemisch Wapenverbod (OPCW) een planning goed voor de vernietiging van de wapens. Deze goedkeuring was nodig vooraleer de Veiligheidsraad kon stemmen over de resolutie, die werd voorgelegd door de vijf vetomachten (de VS, Groot-Brittannië, China, Rusland en Frankrijk).

Diplomaten verklaarden zaterdagnacht ook dat de vredesconferentie voor Syrië, Genève 2, midden november zal plaatsvinden, zodat een politieke overgang in Syrië in gang gezet kan worden. De voorbereidingen moeten in oktober beginnen en speciaal VN-gezant Lakhdar Brahimi moet tegen eind oktober de balans opmaken, zodat midden november vergaderd kan worden. (Belga/TV)

Het is de eerste keer dat de Veiligheidsraad een resolutie goedkeurt sinds het begin van het conflict in 2011. China en Rusland hadden zich tot drie keer toe verzet tegen voorstellen. Resolutie 2118 werd unaniem goedgekeurd. Secretaris-generaal Ban Ki Moon, die aanwezig was bij de stemming, noemde de resolutie 'historisch' en feliciteerde de leden van de Veiligheidsraad. "Het is het eerste goede nieuws voor Syrië in een lange tijd", zei hij. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde dat er consequenties verbonden zijn aan het niet naleven van de resolutie. "Dan zal de Raad acties ondernemen en maatregelen nemen op basis van hoofdstuk VII." Kerry bedolet daarmee het zevende hoofdstuk van het VN-handvest, dat over gewapende interventie gaat. Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken benadrukte echter dat de resolutie niét onder hoofdstuk VII van het VN-handvest valt, wat betekent dat er niet automatisch militair zal worden ingegrepen indien Syrië zich niet aan de regels houdt.De Veiligheidsraad verklaarde alleszins dat "er maatregelen genomen zullen worden als de resolutie niet wordt nageleefd, bijvoorbeeld in geval van niet geautoriseerde transfers van chemische wapens of het gebruik van de wapens door iemand in Syrië". In de resolutie staat dat "het gebruik van chemische wapens een bedreiging vormt voor de nationale vrede en veiligheid" en dat Syrië "geen chemische wapens mag gebruiken, ontwikkelen, produceren, verwerven of bijhouden, en ook geen chemische wapens direct of indirect mag exporteren naar andere staten of actoren."Enkele uren voor de goedkeuring van de resolutie, keurde Organisatie voor Chemisch Wapenverbod (OPCW) een planning goed voor de vernietiging van de wapens. Deze goedkeuring was nodig vooraleer de Veiligheidsraad kon stemmen over de resolutie, die werd voorgelegd door de vijf vetomachten (de VS, Groot-Brittannië, China, Rusland en Frankrijk).Diplomaten verklaarden zaterdagnacht ook dat de vredesconferentie voor Syrië, Genève 2, midden november zal plaatsvinden, zodat een politieke overgang in Syrië in gang gezet kan worden. De voorbereidingen moeten in oktober beginnen en speciaal VN-gezant Lakhdar Brahimi moet tegen eind oktober de balans opmaken, zodat midden november vergaderd kan worden. (Belga/TV)