VN: 'Unieke kans op hereniging Cyprus'

27/06/17 om 13:51 - Bijgewerkt om 14:28

Bron: Belga

In Zwitserland starten woensdag nieuwe onderhandelingen over de hereniging van Cyprus. De speciale VN-gezant Espen Barth Eide ziet een 'unieke kans op een oplossing'.

VN: 'Unieke kans op hereniging Cyprus'

Espen Barth Eide © Belga Image

De onderhandelingen vinden plaats in het skioord Crans-Montana in de Zwitserse Alpen. Tijdens een persconferentie aan de vooravond van die gesprekken toonde de Noorse VN-gezant zich dus positief.

Toch waarschuwde hij meteen voor overdreven optimisme. 'De dagen zullen lang zijn en het werk moeilijk, zonder garantie op succes.'

Tegenstelling

Er wordt over zes thema's onderhandeld, volgens Espen Barth Eide is bij vijf ervan al veel vooruitgang geboekt.

Wat het zesde thema betreft, de veiligheid van de toekomstige federale staat, 'zijn de standpunten diametraal tegengesteld'. Momenteel mogen Griekenland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk unilateraal militair tussenkomen. De Grieks-Cyprioten willen dat interventierecht afbouwen, de Turks-Cyprioten willen een Turkse militaire aanwezigheid behouden. Volgens een diplomatieke bron zou Turkije bereid zijn zijn militaire aanwezigheid met 80 procent af te bouwen.

Behalve de Cypriotische president Nicos Anastasiades en de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci nemen ook vertegenwoordigers van Griekenland, Turkije en het VK aan de onderhandelingen deel. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson reist dinsdagavond persoonlijk naar Zwitserland om de gesprekken mee op te starten.

Verdeeld

Cyprus is een verdeeld land sinds het Turkse leger in 1974 het noordelijke gedeelte van het eiland binnenviel. Het reageerde op een Grieks-Cypriotisch coup die tot doel had het land bij Griekenland aan te hechten, tot grote ongerustheid van de Turkse minderheid in Cyprus.

In januari stonden de twee kampen dichtbij een akkoord, maar de gesprekken leverden uiteindelijk niets op.

Onze partners