Het Syrische regime laat bij wijze van doelbewuste oorlogstactiek sinds jaren ontelbare vermoedelijke tegenstanders in geheime kerkers verdwijnen, zo heeft de Onafhankelijke Onderzoekscommissie voor Syrië bekendgemaakt. Ze gewaagde van misdaden tegen de mensheid.

Het ontvoeren van mensen en over wiens vertoeven het regime niets wil zeggen, is een 'bestanddeel van omvangrijke en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking', aldus de commissie die in 2011 door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties aan het werk is gezet.

De veiligheidsdiensten en het leger willen met de verdwijningen regeringskritische delen van de bevolking intimideren. De verdwenen mensen staan marteling en andere gruwelijke praktijken te wachten, stelde de commissie vast.

Syrisch regime weigert informatie te geven

De door de Braziliaanse diplomaat Paulo Pinheiro geleide commissie kon geen precieze cijfers geven. De Syrische autoriteiten hebben elke gevraagde informatie geweigerd. Niet alleen de verdwenen mensen zijn slachtoffer, maar ook hun duizenden familieleden die gewoon niets meer over het lot van hun dierbaren vernemen, zo staat nog in het rapport. (Belga/SD)

Het ontvoeren van mensen en over wiens vertoeven het regime niets wil zeggen, is een 'bestanddeel van omvangrijke en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking', aldus de commissie die in 2011 door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties aan het werk is gezet. De veiligheidsdiensten en het leger willen met de verdwijningen regeringskritische delen van de bevolking intimideren. De verdwenen mensen staan marteling en andere gruwelijke praktijken te wachten, stelde de commissie vast. De door de Braziliaanse diplomaat Paulo Pinheiro geleide commissie kon geen precieze cijfers geven. De Syrische autoriteiten hebben elke gevraagde informatie geweigerd. Niet alleen de verdwenen mensen zijn slachtoffer, maar ook hun duizenden familieleden die gewoon niets meer over het lot van hun dierbaren vernemen, zo staat nog in het rapport. (Belga/SD)