VN spreekt Israël formeel tegen: ‘Journaliste Abu Akleh werd gedood door Israëlische troepen’

Op een herdenking voor Shireen Abu Akleh op 18 juni 2022 in Beit Hanina in Oost-Jerusalem. © Getty Images

De Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh werd op 11 mei gedood door een kogel van de Israëlische troepen, zo besluit het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vrijdag.

‘Alle informatie die wij hebben verzameld – ook van het Israëlische leger en de Palestijnse procureur – bevestigt dat de schoten die mevrouw Abu Akleh hebben gedood en haar collega Ali Sammoudi hebben verwond, afkomstig zijn van de Israëlische veiligheidstroepen en niet van gewapende Palestijnen zoals de Israëlische autoriteiten eerder hadden beweerd’, zo zei VN-woordvoerder Ravina Shamdasani.

‘Wij hebben geen informatie gevonden die erop wijst dat gewapende Palestijnen in de buurt actief waren’, aldus nog Shamdasani. Ze voegde toe dat het ‘zeer verontrustend’ is dat de Israëlische autoriteiten geen gerechtelijk onderzoek hebben ingesteld.

‘Geen opzet’

Het Israëlische leger heeft op Twitter gereageerd dat het volgens eigen onderzoek niet mogelijk is vast te stellen waar de kogels die Abu Akleh doodden en haar collega verwondden, vandaan kwamen. Volgens het leger heeft het de schietpartij wel uitgebreid onderzocht en kan alleen maar geconcludeerd worden dat ze niet met opzet is doodgeschoten, maar dat het dus wel onmogelijk is om te bepalen wie achter het dodelijke geweervuur zit.
Abu Akleh kwam om het leven terwijl ze verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze droeg een kogelvrij vest met het opschrift ‘press’ en een beschermende helm.

Partner Content