De gegevens duiken op een in VN-rapport dat maandag werd vrijgegeven, en dat vooral door de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN) werd gecoördineerd.
...

De gegevens duiken op een in VN-rapport dat maandag werd vrijgegeven, en dat vooral door de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN) werd gecoördineerd.Het rapport, The State of Food Security and Nutrition in the World 2019, lijst in eerste instantie op hoe het probleem met honger en ondervoeding de voorbije drie jaar weer in absolute en relatieve cijfers toeneemt. In 2018 werd het aantal mensen die hongerlijden geschat op 821,6 miljoen, 10,8 procent van de wereldbevolking, of bijna 1 mens op 9. Tussen 2005 en 2015 was het percentage van ondervoeding vrij snel teruggelopen, van 14,5 procent van de wereldbevolking in 2005 naar 10,6. Maar sinds 2015 is er weer een lichte stijging te merken. Tussen 2017 en 2018 ging het om een toename met 10 miljoen mensen. Het gros van de 821,6 woont in Azië (513,9 miljoen), met groeipolen als Jemen en Syrië, maar in Afrika (256,1 miljoen) zijn de percentages gemiddeld hoger. In Oost-Afrika bijvoorbeeld is 30,8 procent van de bevolking ondervoed. Dat er een lichte toename is, en dat de spectaculaire afname van de periode 2005-2015 dus is gestopt en omgekeerd, heeft volgens de hoofdauteur van het rapport, Cindy Holleman, drie oorzaken: gewapend conflict, klimaat en economie. Door de wereldwijde economische crisis die rond 2008 op gang kwam is de inkomensonzekerheid en de inkomensongelijkheid toegenomen, wat maakt dat meer mensen in een precaire situatie belanden. Die economische crisis scherpt de problemen aan die door conflict of klimaat zijn veroorzaakt.De gevolgen zijn vooral erg bij kinderen, die blijvende gevolgen kunnen overhouden aan het gebrek aan voedsel.Maar de FAO, en Holleman zelf, vinden dat we 'verder moeten kijken dan honger'. 'Als we gewoon op honger focussen', aldus Holleman, 'missen we veel van de groeiende problemen die we zien.' Honger, de situatie waarbij er te weinig voedsel is, en waarbij mensen noodgedwongen maaltijden missen en zelfs heelder dagen zonder voedsel doorbrengen, is in hoofde van de FAO-specialisten deel van een groter, overkoepelend probleem. Een veel grotere groep leeft in voedselonzekerheid, stelt het rapport. Namelijk 2 miljard mensen, of meer dan 1 persoon op 4, heeft geen toegang tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel, en riskeert daardoor gezondheidsproblemen. Ook 8 procent van de Europeanen leeft volgens het rapport in voedselonzekerheid.Een ander, maar snelgroeiend en gedeeltelijk gelieerd probleem betreft overgewicht. Er zijn geen cijfers vrijgegeven voor 2018 maar in 2016 werd het aantal mensen met problematische zwaarlijvigheid (mensen met obesistas) op 822 miljoen geschat, een getal dat volgens de experts sindsdien zeker gestegen is. Hun aantal is dus groter dan het aantal zwaar ondervoede mensen. Volgens het rapport was obesitas in 2018 (mede-)oorzaak van 4 miljoen overlijdens.'Regeringen focussen zich op de productie van voedsel', zegt José Graziano da Silva, directeur-generaal van de FAO, in gesprek met het persagentschap Reuters. 'Als het voedsel er is, geloven ze, zullen mensen eten. Maar zo gaat het niet. Dan kijken we niet naar de verdeling, de markten, het gedrag van mensen, hun cultuur.'Voor een stuk doet de obesitas zich het felst voelen in gebieden die niet zo lang geleden met honger kampten.'We verwachtten in de jaren 60 en 70 massale hongersnood in Azië', aldus de FAO-baas. De groene revolutie heeft die crisis ten dele afgewend, maar er is geen evenwichtig voedingspatroon ontstaan. 'Nu verwachten we een grote crisis ten gevolge van obesitas. En deze trend kan langer duren en is meer complex dan honger.''Gezond voedsel is duur, ongezond voedsel is goedkoop', voegt Cindy Holleman toe. Je kunt goedkoper dik worden dan gezond.