VN-rapport: Noord-Korea verkocht wapens aan Syrië en Myanmar

03/02/18 om 08:29 - Bijgewerkt om 08:28

Bron: Belga

Noord-Korea heeft vorig jaar wapens verkocht aan Syrië en Myanmar. Dat blijkt uit een ontwerprapport van de Verenigde Naties over de illegale inkomsten van het regime in Pyongyang, dat verscheidene Amerikaanse media konden inkijken.

VN-rapport: Noord-Korea verkocht wapens aan Syrië en Myanmar

Kim Jong-un © Belga Image

In het rapport worden Rusland en China daarnaast verweten dat ze te weinig doen om de illegale handel met Noord-Korea tegen te gaan.

Het rapport - dat het Sanctiecomité voor Noord-Korea overmaakte aan de Veiligheidsraad - brengt bewijzen aan dat Noord-Korea een ballistisch raketsysteem verkocht aan Myanmar en dat ook wapens werden geleverd aan Syrië.

Pyonyang zou Damascus ook helpen bij zijn programma voor chemische wapens. Zo blijkt uit inlichtingen van lidstaten dat vanuit Noord-Korea twee vrachten met zuurbestendige tegels werden geleverd aan het in een (burger)oorlog verwikkelde land. Die zouden gebruikt kunnen worden voor de binnenmuren van een chemische fabriek.

Daarnaast verdiende het Noord-Koreaanse regime vorig jaar 200 miljoen dollar met de export van steenkool en andere producten, luidt het voorts onder meer. Die handel is nochtans in strijd met de sanctie van de Veiligheidsraad. Een groot deel van de schepen met de exportgoederen passeert door Chinese, Russische, Maleisische en Vietnamese havens.

Onze partners