VN-rapport: 'Noord-Korea blijft kernwapenprogramma voortzetten'

04/08/18 om 09:33 - Bijgewerkt om 16:02

Bron: Belga

Noord-Korea is niet gestopt met de ontwikkeling van zijn nucleaire programma en met de productie van raketten. Dat blijkt uit een rapport dat VN-experts hebben opgesteld. Noord-Korea reageerde daarop door meer geduld te vragen.

VN-rapport: 'Noord-Korea blijft kernwapenprogramma voortzetten'

© Dino

De Amerikaanse krant Washington Post signaleerde dinsdag al dat Noord-Korea wellicht nog altijd intercontinentale raketten aan het bouwen is. Dat blijkt onder meer uit satellietfoto's van activiteiten in het complex van Sanumdong.

Maar Pyongyang wordt in het rapport nog voor verschillende andere feiten met de vinger gewezen. Zo blijft het regime doorgaan met grootschalige olieoverdrachten op zee. Door op volle zee van schip tot schip olie te verhandelen, probeert Noord-Korea te ontsnappen aan de beperkingen op de leveringen van aardolieproducten. De experts maken daarnaast ook melding van een illegale handel in kolen, ijzer en andere producten, die het regime van Kim Jong-un miljoenen dollars oplevert. Voorts heeft Pyongyang volgens het rapport nog geprobeerd om via een Syrische smokkelaar wapens en militaire uitrusting te leveren aan Libië, Jemen en Soedan.

Door de reeks schendingen zijn de sancties die de VN-Veilgheidsraad vorig jaar oplegde "zonder resultaat" gebleven, zo vermeldt de tekst nog. "De financiële sancties behoren tot degene die het zwakst worden toegepast en die het meest actief omzeild worden door het regime."

De informatie staat in een rapport dat de experts vrijdag hadden overgemaakt aan de VN-veiligheidsraad. Verschillende nieuwsagentschappen pakken zaterdag uit met de inhoud van dat rapport, dat verondersteld werd vertrouwelijk te blijven.

Het nieuws kwam uitgerekend naar buiten op het moment dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Ri Yong Ho een ontmoeting hadden. Die vond plaats in de marge van de bijeenkomst van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) in Singapore.

Beide ministers van Buitenlandse Zaken hebben gereageerd op het rapport. Pompeo riep de internationale gemeenschap op om "de economische en diplomatieke druk op Noord-Korea te behouden". Hij vraagt de ASEAN-landen om een "stikte toepassing van alle sancties".

Noord-Korea reageerde dan weer op het rapport door meer geduld te vragen. "Ongeduld helpt niet bij het opbouwen van vertrouwen", verklaarde Ri Yong Ho. Hij eiste "simultane acties" langs beide kanten.

Brief van Trump

Over de ontmoeting zelf liet Pompeo op Twitter weten dat het om "een korte, vriendelijke gedachtewisseling" ging. Daarbij werd ook een brief van de Amerikaanse president Donald Trump overhandigd, die gericht is aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Over de inhoud van de brief van Trump werd niets meegedeeld. Eerder was bekend dat Trump ook een brief van Kim Jong-un had ontvangen. De communicatie tussen beide leiders is een gevolg van hun historische ontmoeting die op 12 juni eveneens in Singapore plaatsvond.

Onze partners