Volgens de Verenigde Naties zijn in Syrië de voorbije weken minstens 1.100 mensen, onder wie vrouwen en kinderen, om het leven gekomen door buitensporig geweld van de Syrische ordetroepen tegen vreedzame betogers.

Sinds midden maart werden naar schatting ruim 10.000 mensen willekeurig opgepakt. Dat staat in een rapport van de Hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten, dat woensdag in Genève werd voorgelegd aan de VN-Raad voor Mensenrechten.

In het rapport is sprake van "ontaard geweld door de Syrische ordetroepen tegen burgers, voornamelijk vreedzame betogers." Zo zou er op de burgers geschoten zijn, ook door scherpschutters die zich op de daken van openbare gebouwen hadden verschanst. Ook is er sprake van tanks die de dichtbevolkte woongebieden zijn binnengetrokken.

De voorbije weken zijn minstens 9.000 mensen in het noorden van Syrië naar buurland Turkije gevlucht voor het geweld. De Syrische staatsmedia omschrijven de strafexpeditie van het leger in de noordelijke provincie Idlib als een "operatie tegen gewapende terroristen". (Belga/KVDA)

Volgens de Verenigde Naties zijn in Syrië de voorbije weken minstens 1.100 mensen, onder wie vrouwen en kinderen, om het leven gekomen door buitensporig geweld van de Syrische ordetroepen tegen vreedzame betogers. Sinds midden maart werden naar schatting ruim 10.000 mensen willekeurig opgepakt. Dat staat in een rapport van de Hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten, dat woensdag in Genève werd voorgelegd aan de VN-Raad voor Mensenrechten. In het rapport is sprake van "ontaard geweld door de Syrische ordetroepen tegen burgers, voornamelijk vreedzame betogers." Zo zou er op de burgers geschoten zijn, ook door scherpschutters die zich op de daken van openbare gebouwen hadden verschanst. Ook is er sprake van tanks die de dichtbevolkte woongebieden zijn binnengetrokken. De voorbije weken zijn minstens 9.000 mensen in het noorden van Syrië naar buurland Turkije gevlucht voor het geweld. De Syrische staatsmedia omschrijven de strafexpeditie van het leger in de noordelijke provincie Idlib als een "operatie tegen gewapende terroristen". (Belga/KVDA)