VN-rapport: Denemarken is het gelukkigste land, België eindigt 18de, Burundi laatste

17/03/16 om 01:13 - Bijgewerkt om 01:12

Denemarken is opnieuw het gelukkigste land ter wereld, België neemt de achttiende plaats in. Geen land is zo ongelukkig als Burundi.

VN-rapport: Denemarken is het gelukkigste land, België eindigt 18de, Burundi laatste

Deense handbalsupporters © EPA

Dat blijkt uit de vierde World Happiness Index. De VN publiceert die index jaarlijks sinds 2013 (telkens met gegevens die slaan op het voorgaande jaar).

De index verwerkt zes gegevens: inkomen (bnp), levensverwachting gemeten in 'gezonde jaren', sociaal vangnet, in de zin van opvang in tijden van moeilijkheden, vertrouwen dat overheid en economie zonder corruptie werkt, vrijheid om keuzes te maken en generositeit, gemeten in giften. Gallup legt aan gepeilden een geluksladder voor waarop ze zichzelf mogen situeren, van trede 0 tot trede 10.

Er komt een internationaal panel van experts aan te pas om zo precies mogelijk te meten.

Op basis van al die gegevens zijn Zwitserland en Denemarken al enige tijd in een tweestrijd om de eerste plaats gewikkeld. In de editie van vorig jaar stond Zwitserland aan de leiding, de jaren voordien leidde Denemarken en nu hebben de Denen, met papierdun verschil, de Zwitsers opnieuw naar de tweede plaats verwezen.

Na de twee koplopers volgen IJsland, Noorwegen, Finland, Canada, Nederland, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden. De eerste drie landen halen een score van meer dan 7,5 op 10.

De VS zijn dertiende, Duitsland is 16de, België 18de (met een score van 6,9 op 10). Groot-Brittannië werd 23ste, Frankrijk 32ste, Italië 50ste, Japan 53ste en China 83ste.

Oorlog

Het meest ongelukkige land ter wereld is, op de 157ste plaats, Burundi, dat op de ladder met tien treden net niet de derde trap haalt (2,9). Voorlaatste is Syrië, voorafgegaan door Togo, Afghanistan, Benin, en Rwanda op de 152ste plaats. Vele van de laaggeplaatste landen hebben te maken met oproer of oorlog. Griekenland kende de grootste tuimeling ter wereld qua geluk en strandt op de 99ste plaats.

Verreweg het gelukkigste land in het Midden-Oosten is Israël, op de elfde plaats.

Egyptenaren komen op de 120ste plaats, slechter dan de Irakezen (112) en de Palestijnen (108).

Het ongelukkigste Europese land is Bulgarije op de 129ste plaats.

(RR)

Onze partners