Alle rapporten zijn het erover eens dat de geboekte vooruitgang onvoldoende is en dat de uitdagingen aanzienlijk zijn, aldus de Verenigde Naties. De organisatie schat dat de realisatie van de ontwikkelingsdoelstellingen de wereldeconomie nochtans 12.000 miljard dollar kan opleveren en tegen 2030 voor 380 miljoen nieuwe banen zou kunnen zorgen.

Maar om dit doel te bereiken, moet er door alle sectoren samen tussen de 5.000 en 7.000 miljard dollar per jaar worden geïnvesteerd. Beperkende handelsmaatregelen, de toenemende schuldenlast en de dalende directe buitenlandse investeringen verhinderen veel landen echter om in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties te investeren, merkt secretaris-generaal Antonio Guterres op. Private middelen zullen daarom de publieke middelen moeten aanvullen, onderstreept de organisatie.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, die dinsdag de VN-top over de SDG's bijwoonde, ging met die stelling akkoord. 'Geen enkele overheid kan die SDG's alleen realiseren en de regeringen zullen niet in staat zijn om alle uitdagingen alleen aan te gaan. Het actieve engagement van de privésector, het maatschappelijk middenveld en van de betrokken burgers is van cruciaal belang om te komen tot een duurzame en inclusieve economie', aldus de Open VLD'er.

Donderdag brengen de Verenigde Naties de regeringsleiders en toplui van bedrijven en van de financiële sector samen in New York voor de eerste dialoog op hoog niveau over de ontwikkelingsfinanciering.

Alle rapporten zijn het erover eens dat de geboekte vooruitgang onvoldoende is en dat de uitdagingen aanzienlijk zijn, aldus de Verenigde Naties. De organisatie schat dat de realisatie van de ontwikkelingsdoelstellingen de wereldeconomie nochtans 12.000 miljard dollar kan opleveren en tegen 2030 voor 380 miljoen nieuwe banen zou kunnen zorgen. Maar om dit doel te bereiken, moet er door alle sectoren samen tussen de 5.000 en 7.000 miljard dollar per jaar worden geïnvesteerd. Beperkende handelsmaatregelen, de toenemende schuldenlast en de dalende directe buitenlandse investeringen verhinderen veel landen echter om in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties te investeren, merkt secretaris-generaal Antonio Guterres op. Private middelen zullen daarom de publieke middelen moeten aanvullen, onderstreept de organisatie. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, die dinsdag de VN-top over de SDG's bijwoonde, ging met die stelling akkoord. 'Geen enkele overheid kan die SDG's alleen realiseren en de regeringen zullen niet in staat zijn om alle uitdagingen alleen aan te gaan. Het actieve engagement van de privésector, het maatschappelijk middenveld en van de betrokken burgers is van cruciaal belang om te komen tot een duurzame en inclusieve economie', aldus de Open VLD'er. Donderdag brengen de Verenigde Naties de regeringsleiders en toplui van bedrijven en van de financiële sector samen in New York voor de eerste dialoog op hoog niveau over de ontwikkelingsfinanciering.