VN: ‘Moord op Khashoggi gepland door en voor Saoedi-Arabië’

Jamal Khashoggi © Reuters

Er zijn ‘bewijzen’ dat de ‘moord’ op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanboel ‘gepland en uitgevoerd is door vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië’. Dat zegt VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard.

Teruggekeerd van een missie in Turkije om licht te werpen op de dood van de regeringskritische journalist in het consulaat van zijn land in Istanboel op 2 oktober, beklemtoont Callamard in een communiqué dat de ‘brutale moord’ ‘voorbedacht’ was en een ‘schending van het meest fundamentele recht, het recht op leven’.

De rapporteur haalt ook uit naar het gebruik van ‘diplomatieke onschendbaarheid’ om helemaal ‘ongestraft’ een moord te plegen. Callamard zegt dat Riyad de Turkse inspanningen om een ‘prompt, diepgaand en onafhankelijk onderzoek te voeren serieus heeft gedwarsboomd en ondermijnd’.

Vier maanden na de dood van de journalist is zijn lijk nog steeds niet gevonden. Riyad heeft de moord in de schoenen geschoven van ‘ongecontroleerde elementen’. Begin januari is in Saoedi-Arabië een proces tegen elf verdachten begonnen. De procureur-generaal heeft tegen vijf van hen de doodstraf geëist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content