De VN-tekst, die volgende week in het Marokkaanse Marrakesh moet worden goedgekeurd, zal erbij helpen de migratie zowel in de thuis- als de bestemmingslanden van migranten in goede banen te leiden.

'In plaats van leiderschap te tonen en het goede voorbeeld te geven, lijken sommige toppolitici enkel naar de peilingen te kijken omdat ze denken dat mensen bang zijn voor migratie', zei Bachelet woensdag in Genève. Politici zouden mensen waarden moeten meegeven en principes uitleggen. 'Als iemand politieke macht heeft, moet hij die gebruiken om te doen wat juist is', zei ze.

Ze hekelde politici die door de keuze van hun woordgebruik de stemming bij de bevolking tegen migranten of andere minderheden aanmoedigen. 'Leidinggevende figuren, die migranten publiekelijk bekritiseren of haattoespraken houden en xenofobe taal gebruiken, geven andere mensen toestemming om geen respect meer op te brengen voor de mensenrechten van anderen. Leidinggevende figuren zijn verantwoordelijk voor wat ze zeggen en moeten het goede voorbeeld geven', zei Bachelet zonder politici als de Amerikaanse president Donald Trump of diens Braziliaanse collega Jair Bolsonaro bij naam te noemen.

Bachelet hield haar toespraak kort voor de 70ste verjaardag van de goedkeuring van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1948). 'In vele landen ligt de fundamentale erkenning dat alle mensen gelijk zijn en eigen rechten hebben, onder vuur', zei ze. Ze riep op tot meer betrokkenheid van politici, mensenrechtenactivisten en gewone burgers om de mensenrechten te versterken.

De VN-tekst, die volgende week in het Marokkaanse Marrakesh moet worden goedgekeurd, zal erbij helpen de migratie zowel in de thuis- als de bestemmingslanden van migranten in goede banen te leiden.'In plaats van leiderschap te tonen en het goede voorbeeld te geven, lijken sommige toppolitici enkel naar de peilingen te kijken omdat ze denken dat mensen bang zijn voor migratie', zei Bachelet woensdag in Genève. Politici zouden mensen waarden moeten meegeven en principes uitleggen. 'Als iemand politieke macht heeft, moet hij die gebruiken om te doen wat juist is', zei ze.Ze hekelde politici die door de keuze van hun woordgebruik de stemming bij de bevolking tegen migranten of andere minderheden aanmoedigen. 'Leidinggevende figuren, die migranten publiekelijk bekritiseren of haattoespraken houden en xenofobe taal gebruiken, geven andere mensen toestemming om geen respect meer op te brengen voor de mensenrechten van anderen. Leidinggevende figuren zijn verantwoordelijk voor wat ze zeggen en moeten het goede voorbeeld geven', zei Bachelet zonder politici als de Amerikaanse president Donald Trump of diens Braziliaanse collega Jair Bolsonaro bij naam te noemen.Bachelet hield haar toespraak kort voor de 70ste verjaardag van de goedkeuring van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1948). 'In vele landen ligt de fundamentale erkenning dat alle mensen gelijk zijn en eigen rechten hebben, onder vuur', zei ze. Ze riep op tot meer betrokkenheid van politici, mensenrechtenactivisten en gewone burgers om de mensenrechten te versterken.