VN-medewerkers omgekomen bij aanval op school Gaza

Palestijnen op Gaza vluchten voor raketaanval © Reuters

Bij een aanval van het Israëlische leger op een VN-school in het noorden van Gaza vielen minstens zeventien doden, waaronder zeven kinderen en medewerkers van de Verenigde Naties. Ook een Belgisch-Israëlische soldaat zou in het aanhoudende geweld zijn omgekomen.

Minstens 17 Palestijnen, onder hen zeven kinderen, werden gedood en zeker tweehonderd anderen raakten gewond toen een VN-school in Beit Hanoun ten noorden van Gaza werd bestookt door Israëlische tanks. Dat meldde de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Asrah al-Qedra.

Getuigen, die zich in de door de United Nations for Relief and Work Agency (UNRWA) – de VN-vluchtelingenorganisatie die zich focust op de Palestijnen – bestuurde school bevonden, zegden dat de Israëlische tanks vier granaten afvuurden. Onder de slachtoffers bevonden zich ook enkele VN-medewerkers, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vanuit het Iraakse Erbil. ‘Er zijn vele doden gevallen, onder hen vrouwen en kinderen en VN-medewerkers’, aldus Ban, die de aanval ‘met alle kracht’ veroordeelde.

‘Israël zal hoge prijs betalen’

‘We waren in de school, enkelen in de klaslokalen en anderen op de speelplaats, toen plots vier granaten op ons werden afgeschoten’, zei Sobheya al-Kafarna, een vrouw die het bombardement overleefde met verwondingen. ‘Wij hadden eerder onze huizen geëvacueerd en onze toevlucht in deze school gezocht, maar ze blijven ons ook hier bestoken’, zei ze.

Hamaswoordvoerder Fawzi Barhoum sprak van een ‘verschrikkelijk bloedbad’ en een ‘ernstige oorlogsmisdaad’. Hij voegde eraan toe dat ‘Israël een hoge prijs zal betalen’.

Een week na het begin van het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook vallen er steeds meer burgerslachtoffers. Israëlisch premier Benjamin Netanyahu ziet voorlopig nog geen eind aan het bloedig grondoffensief, ook Hamas niet.

Belgisch-Israëlische soldaat omgekomen

Het aantal doden in de Gazastrook sinds het begin van het Israëlische offensief op 8 juli is opgelopen naar 746. Ook 4.640 Palestijnen liepen verwondingen op. Langs Israëlische kant kwamen 32 soldaten en drie burgers om. Volgens de hulporganisatie Oxfam zijn de meeste doden en gewonden vrouwen en kinderen.

Een van de Israëlische militairen die om het leven is gekomen, is een 20-jarige man uit Brussel. Dat schreef het Nieuwsblad. Buitenlandse Zaken bevestigde het overlijden van een Belg, maar kon geen andere informatie vrijgeven. De man had een dubbele nationaliteit en zou zijn omgekomen door ‘friendly fire’ waarbij een andere soldaat hem verward had met een Hamas-militant. Volgens de krant nog zouden een vijftigtal Belgo-Israëli’s in het Israëlische leger dienen.

Elk uur sterft een kind

Gemiddeld elk uur komt een kind bij het geweld om het leven. Netanyahu is echter niet van plan in te binden – integendeel. ‘We zetten onze operatie in Gaza met volle kracht voort, in de lucht en op de grond’, zei hij voor een kabinetszitting. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, had kort daarvoor in overleg met Netanyahu nog gezegd dat het absoluut noodzakelijk is dat de grondoperaties in Gaza zo snel mogelijk beëindigd worden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content