VN: ‘Massadoodstraf Egypte schendt internationale mensenrechten’

Leden van de Moslimbroederschap en aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi op het Raba El-Adwyiaplein in Caïro, Egypte. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft de beslissing van een Egyptische rechtbank om 528 aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi de doodstraf te geven, veroordeeld.

Een Egyptische rechtbank heeft honderden aanhangers van de verboden Moslimbroederschap van de afgezette president Mohamed Morsi ter dood veroordeeld. De Verenigde Naties gaan nu in tegen dat vonnis.

Ongezien vonnis

De woordvoerder van de Hoge Commissaris Navi Pillay heeft tijdens een persconferentie in Genève gezegd dat het ‘vluchtige massaproces’ overloopt van ‘procedurefouten’ en de internationale mensenrechten schendt. Dat schrijft de BBC. ‘Het is nooit eerder gezien in de recente geschiedenis, dat zo’n verbijsterend aantal mensen ter dood wordt veroordeeld in een rechtszaak.’

Minder dan een kwart van de beschuldigden was aanwezig tijdens de rechtszaak die minder dan een uur zou hebben geduurd. Tijdens het proces bracht de aanklager geen bewijs naar voren tegen individuele beschuldigden. Bovendien zou de rechtbank de advocaten van de verdediging verhinderd hebben hun zaak voor te stellen of getuigen op te roepen. Dat meldt Human Rights Watch.

Zestien Egyptische mensenrechtenorganisaties menen dat het proces een ‘gevaarlijke, nooit eerder geziene verschuiving in de Egyptische gerechtelijke behandeling van dergelijke zaken’ teweegbrengt en ‘een zware schending van het recht op een eerlijk proces en het recht op leven’ is.

Toch verdedigt de Egyptische interimregering de rechtbank van de stad Minya die de zaak behandelde. De regering benadrukt dat het vonnis pas werd uitgesproken na een ‘bedachtzame studie’.

Doodstraf bekrachtigen

Op 28 april doet de rechtbank een finale uitspraak. Dat zal gebeuren nadat de Egyptische moefti – een islamitische geleerde die volgens de wet elke doodstraf moet bekrachtigen voordat die kan worden uitgevoerd – zijn oordeel heeft geveld. Dan kunnen de beschuldigen in beroep gaan. Experten beweren dat een hoger gerechtshof waarschijnlijk een herzieningsproces of een strafvermindering zal eisen.

De Morsi-aanhangers werden maandag 24 maart schuldig bevonden aan aanklachten over een aanslag op een politiestation in Minya in augustus 2013 waarbij een agent om het leven kwam. Een dag later stonden nog eens 683 andere Morsi-aanhangers terecht in dezelfde rechtbank voor gelijkaardige feiten: een aanslag op een ander politiestation waarbij niemand om het leven kwam.

De incidenten vonden plaats vlak nadat veiligheidsdiensten twee sit-ins in de hoofdstad Caïro hadden willen opbreken: een operatie waarbij bijna 1.000 doden vielen. Aanhangers van Morsi hadden de sit-ins georganiseerd nadat de president een maand eerder door het leger werd afgezet.

16.000 Egyptenaren opgepakt

Na de rechtszaken kwam het tot gevechten tussen de veiligheidsdiensten en honderden studenten van de universiteit van Minya die tegen de veroordelingen protesteerden. Er werd uiteindelijk traangas gebruikt tegen de studenten die een hoofdweg hadden afgesloten, stenen gooiden en een politiewagen in brand hadden gestoken.

De 1.200 beschuldigden in beide rechtszaken in Minya zijn slechts een klein deel van de 16.000 Egyptenaren die in de afgelopen acht maanden gearresteerd werden. Ongeveer 3.000 van hen zijn belangrijke leden van de Moslimbroederschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content