Tijdens de oorlog afgelopen zomer op de Gazastrook hebben zowel de Israelische soldaten als de Palestijnse strijders zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, concluderen de Verenigde Naties (VN) na een uitgebreid onderzoek.

De VN verwijt Israël onder meer bewust luchtaanvallen te hebben ingezet tegen burgers en daarnaast dodelijke wapens te hebben gebruikt in dichtbevolkt gebied zodat burgers willekeurig werden gedood. Maar ook voor de Palestijnse strijders is de VN scherp. 'Het afvuren van raketten op Israël had als doel om terreur te verspreiden onder de Israëlische bevolking', klinkt het. Daarnaast zouden de Israëlische burgers 'getraumatiseerd zijn geraakt' door de tunnels die de Palestijnen onder de grens met Israël groeven.

2.200 doden

In het rapport, dat moeizaam tot stand kwam doordat Israël onderzoek ter plekke weigerde, doen de auteurs ook aanbevelingen. Zo adviseren ze beide partijen om mee te werken met het onderzoek van het Internationaal Strafhof in den Haag (ICC). Israël is, net als de Verenigde Staten en Rusland, geen lid van het ICC, dat vandaag 123 lidstaten telt.

Eerder publiceerde de Israëlische overheid zelf een rapport, waarin ze concludeerde dat geen enkele burger geviseerd werd. Voor de conservatieve premier Benjamin Netanyahu bewijst het onderzoek dat het Israëlische leger zich tijdens operatie 'Protective Edge' aan de internationale wetten gehouden heeft.

Volgens het rapport kwamen er 2.251 Palestijnen om, 6 Israëlische burgers en 67 Israëlische soldaten. (AVE)

Tijdens de oorlog afgelopen zomer op de Gazastrook hebben zowel de Israelische soldaten als de Palestijnse strijders zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, concluderen de Verenigde Naties (VN) na een uitgebreid onderzoek. De VN verwijt Israël onder meer bewust luchtaanvallen te hebben ingezet tegen burgers en daarnaast dodelijke wapens te hebben gebruikt in dichtbevolkt gebied zodat burgers willekeurig werden gedood. Maar ook voor de Palestijnse strijders is de VN scherp. 'Het afvuren van raketten op Israël had als doel om terreur te verspreiden onder de Israëlische bevolking', klinkt het. Daarnaast zouden de Israëlische burgers 'getraumatiseerd zijn geraakt' door de tunnels die de Palestijnen onder de grens met Israël groeven. In het rapport, dat moeizaam tot stand kwam doordat Israël onderzoek ter plekke weigerde, doen de auteurs ook aanbevelingen. Zo adviseren ze beide partijen om mee te werken met het onderzoek van het Internationaal Strafhof in den Haag (ICC). Israël is, net als de Verenigde Staten en Rusland, geen lid van het ICC, dat vandaag 123 lidstaten telt.Eerder publiceerde de Israëlische overheid zelf een rapport, waarin ze concludeerde dat geen enkele burger geviseerd werd. Voor de conservatieve premier Benjamin Netanyahu bewijst het onderzoek dat het Israëlische leger zich tijdens operatie 'Protective Edge' aan de internationale wetten gehouden heeft.Volgens het rapport kwamen er 2.251 Palestijnen om, 6 Israëlische burgers en 67 Israëlische soldaten. (AVE)