Dat zeggen VN-experts in een rapport.

Volgens het rapport heeft IS in Sirte met succes gerekruteerd onder de gemeenschappen die "sinds de omverwerping van het Kadhafi-regime gemarginaliseerd zijn". In 2015 maakte IS een aanzienlijke opmars in Sirte, zo klinkt het, in die mate dat het vandaag "de belangrijkste politieke en militaire speler is in het gebied".

Volgens de experts heeft de terreurgroep ook haar operationele capaciteit in Tripoli en Sabratha verhoogd door lokale en buitenlandse strijders aan te trekken.

Schendingen

De experts raden aan om het huidige wapenembargo in stand te houden, dat voorziet in uitzonderingen voor de internationaal erkende regering. Ze waarschuwen dat zelfs indien de eenheidsregering van start gaat, het risico op verduistering en oneigenlijk gebruik van militair materieel groot blijft. Daarom moet de eenheidsregering een inventarisatie maken van het militaire materieel, waaronder ook de chemische wapens.

Het rapport maakt ook melding van meerdere schendingen van het wapenembargo. Zo kwam er militair materiaal het land binnen vanuit Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Soedan, alsook in Rusland en China gemaakte munitie. "De gewapende groepen in Libië krijgen ook nog steeds logistieke steun en wapens van terroristische groepen uit Mali, Niger, Egypte en Syrië".

De VN probeert al maanden een eenheidsregering in het zadel te krijgen in Libië, dat momenteel twee regeringen en twee parlementen heeft.

(Belga/RR)

Dat zeggen VN-experts in een rapport. Volgens het rapport heeft IS in Sirte met succes gerekruteerd onder de gemeenschappen die "sinds de omverwerping van het Kadhafi-regime gemarginaliseerd zijn". In 2015 maakte IS een aanzienlijke opmars in Sirte, zo klinkt het, in die mate dat het vandaag "de belangrijkste politieke en militaire speler is in het gebied". Volgens de experts heeft de terreurgroep ook haar operationele capaciteit in Tripoli en Sabratha verhoogd door lokale en buitenlandse strijders aan te trekken. De experts raden aan om het huidige wapenembargo in stand te houden, dat voorziet in uitzonderingen voor de internationaal erkende regering. Ze waarschuwen dat zelfs indien de eenheidsregering van start gaat, het risico op verduistering en oneigenlijk gebruik van militair materieel groot blijft. Daarom moet de eenheidsregering een inventarisatie maken van het militaire materieel, waaronder ook de chemische wapens. Het rapport maakt ook melding van meerdere schendingen van het wapenembargo. Zo kwam er militair materiaal het land binnen vanuit Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Soedan, alsook in Rusland en China gemaakte munitie. "De gewapende groepen in Libië krijgen ook nog steeds logistieke steun en wapens van terroristische groepen uit Mali, Niger, Egypte en Syrië". De VN probeert al maanden een eenheidsregering in het zadel te krijgen in Libië, dat momenteel twee regeringen en twee parlementen heeft. (Belga/RR)