Inspecteurs van de Verenigde Naties keren terug naar Syrië om verder onderzoek te voeren naar een veronderstelde gifgasaanval van 21 augustus in een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft een Russische topdiplomaat gezegd.

Rusland is tevreden dat de Verenigde Naties instemmen met hun eis om de aanval verder te onderzoeken, aldus de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov.

Het nieuw onderzoek richt zich ook op een mogelijke andere gifgasaanval in maart op de stad Khan-al-Assal in de provincie Aleppo.

Rusland stemt niet in met VN-resolutie

Ondertussen hebben de Verenigde Staten samen met Groot-Brittannië en Frankrijk een voorstel klaar om een resolutie te stemmen in de VN-Veiligheidsraad waarmee sancties kunnen volgen als de Syrische regering zich niet houdt aan de afspraken, beter bekend onder de term 'Chapter VII'. Dit zorgt ervoor dat de Veiligheidsraad kan ingrijpen in een staat, maar niet militair, als de vrede en de veiligheid van de burgers in gedrang komt.

De Russische viceminister laat weten niet in te stemmen met een resolutie om 'Chapter VII' te gebruiken, maar dat het wel ter sprake kan komen in een reeks van maatregelen als het regime zich niet houdt aan het akkoord. Ook China is tegen een resolutie over het gebruik van 'Chapter VII'. (Belga/AVE)

Inspecteurs van de Verenigde Naties keren terug naar Syrië om verder onderzoek te voeren naar een veronderstelde gifgasaanval van 21 augustus in een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft een Russische topdiplomaat gezegd. Rusland is tevreden dat de Verenigde Naties instemmen met hun eis om de aanval verder te onderzoeken, aldus de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov. Het nieuw onderzoek richt zich ook op een mogelijke andere gifgasaanval in maart op de stad Khan-al-Assal in de provincie Aleppo. Ondertussen hebben de Verenigde Staten samen met Groot-Brittannië en Frankrijk een voorstel klaar om een resolutie te stemmen in de VN-Veiligheidsraad waarmee sancties kunnen volgen als de Syrische regering zich niet houdt aan de afspraken, beter bekend onder de term 'Chapter VII'. Dit zorgt ervoor dat de Veiligheidsraad kan ingrijpen in een staat, maar niet militair, als de vrede en de veiligheid van de burgers in gedrang komt. De Russische viceminister laat weten niet in te stemmen met een resolutie om 'Chapter VII' te gebruiken, maar dat het wel ter sprake kan komen in een reeks van maatregelen als het regime zich niet houdt aan het akkoord. Ook China is tegen een resolutie over het gebruik van 'Chapter VII'. (Belga/AVE)