VN houdt politiemissie naar rampgebied MH17 als stok achter de deur

Een gewapende pro-Russische separatist staat op een brokstuk van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. © REUTERS

Een door de VN gesteunde gewapende politiemissie naar de rampplek van vlucht MH17 wordt voorlopig achter de hand gehouden. Het lijkt erop dat de situatie veilig genoeg is voor de hulpverleners om hun werk te doen.

Dat bevestigen diplomatieke bronnen binnen de Verenigde Naties (VN). De resolutie over een gewapende VN-missie naar Oost-Oekraïne wordt alleen door Australië ingediend wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen. Voorlopig wordt ze achter de hand gehouden als ‘plan B’.

Vrijdagavond vertrekken de eerste ongewapende leden van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee naar de Donetsk-regio. Zij gaan hulpverleners assisteren bij het zoeken naar menselijke resten en hun persoonlijke spullen.

Steun

De plaatselijke strijdkrachten hebben steun toegezegd en zeggen veiligheid te garanderen. Mocht de veiligheid van de hulpverleners toch in het gedrang komen, dan zal de resolutie alsnog onmiddellijk worden ingediend.

Dezelfde week nog zouden de eerste militairen dan naar de rampplek kunnen afreizen. Voor het plan is wel de steun van Rusland nodig in de Veiligheidsraad. Moskou heeft de ontwerpresolutie gezien en aangegeven niet tegen het plan te zullen stemmen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content