De Verenigde Naties hebben de 'morele verantwoordelijkheid' om de Caraïbische eilandstaat Haïti te helpen in de strijd tegen de cholera-epidemie. Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, verklaard. De uitbraak van de epidemie wordt doorgaans toegeschreven aan de aanwezigheid van VN-blauwhelmen in het land.

'Als secretaris-generaal van de VN en als persoon voel ik me erg verdrietig', zei Ban maandag aan The Miami Herald, vlak voor zijn bezoek aan Haïti. 'Ik geloof dat de internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Naties, de morele verantwoordelijkheid heeft om de Haïtiaanse bevolking te helpen bij het indammen van de verspreiding van de cholera-epidemie.'

Nepalese blauwhelmen

In juni 2011 besloot een onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat de ziekte cholera, die al 150 jaar lang niet meer voorkwam in Haïti, door de aanwezigheid van Nepalese blauwhelmen opnieuw was opgedoken in het land. Die waren naar Haïti gekomen om de bevolking te helpen na de verwoestende aardbeving van januari 2010.

De bron van de epidemie werd gelokaliseerd in een rivier die naast een VN-kamp in de centrale stad Mirebalais loopt. In dat kamp verbleven de Nepalese troepen. Het type cholera dat uitgebroken is in Haïti is bovendien hetzelfde als een endemie in Nepal.

De VN heeft zijn verantwoordelijkheid nooit officieel erkend en stelde altijd dat het onmogelijk was om de precieze oorzaak van de uitbraak aan te duiden. In maart werd er daarover nog een klacht tegen de VN ingediend bij een federale rechtbank in Brooklyn.

Campagne voor sanitair en hygiëne

Tijdens zijn bezoek aan Haïti zal de secretaris-generaal focussen op zijn zoektocht naar donoren voor een 2,2 miljard dollar kostende 10-jarige campagne voor de uitroeiing van cholera, omdat de Haïtianen 'erg hebben geleden' onder de epidemie.

Volgens Ban Ki-moon moet het land de basisoorzaken van cholera - slecht sanitair - aanpakken om een andere epidemie te voorkomen. Hij zal de campagne samen met de eerste minister Laurent Lamothe lanceren in een poging om de sanitaire voorzieningen en de hygiëne te verbeteren in de landelijke gebieden.

'De internationale gemeenschap heeft geworsteld om deze globale financiële moeilijkheden te overwinnen en er zijn zo veel verschillende crisissen tegelijk aan de gang in de wereld', aldus de secretaris-generaal tegen Agence France-Presse. 'Dat is een van de redenen waarom we het probleem nog niet efficiënt hebben kunnen aanpakken.'

Sinds de uitbraak van de epidemie zijn ongeveer 700.000 mensen in Haïti besmet geraakt met de ziekte, die er al aan 8.500 mensen het leven heeft gekost. (Belga/WB)

De Verenigde Naties hebben de 'morele verantwoordelijkheid' om de Caraïbische eilandstaat Haïti te helpen in de strijd tegen de cholera-epidemie. Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, verklaard. De uitbraak van de epidemie wordt doorgaans toegeschreven aan de aanwezigheid van VN-blauwhelmen in het land. 'Als secretaris-generaal van de VN en als persoon voel ik me erg verdrietig', zei Ban maandag aan The Miami Herald, vlak voor zijn bezoek aan Haïti. 'Ik geloof dat de internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Naties, de morele verantwoordelijkheid heeft om de Haïtiaanse bevolking te helpen bij het indammen van de verspreiding van de cholera-epidemie.' In juni 2011 besloot een onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat de ziekte cholera, die al 150 jaar lang niet meer voorkwam in Haïti, door de aanwezigheid van Nepalese blauwhelmen opnieuw was opgedoken in het land. Die waren naar Haïti gekomen om de bevolking te helpen na de verwoestende aardbeving van januari 2010.De bron van de epidemie werd gelokaliseerd in een rivier die naast een VN-kamp in de centrale stad Mirebalais loopt. In dat kamp verbleven de Nepalese troepen. Het type cholera dat uitgebroken is in Haïti is bovendien hetzelfde als een endemie in Nepal. De VN heeft zijn verantwoordelijkheid nooit officieel erkend en stelde altijd dat het onmogelijk was om de precieze oorzaak van de uitbraak aan te duiden. In maart werd er daarover nog een klacht tegen de VN ingediend bij een federale rechtbank in Brooklyn. Tijdens zijn bezoek aan Haïti zal de secretaris-generaal focussen op zijn zoektocht naar donoren voor een 2,2 miljard dollar kostende 10-jarige campagne voor de uitroeiing van cholera, omdat de Haïtianen 'erg hebben geleden' onder de epidemie.Volgens Ban Ki-moon moet het land de basisoorzaken van cholera - slecht sanitair - aanpakken om een andere epidemie te voorkomen. Hij zal de campagne samen met de eerste minister Laurent Lamothe lanceren in een poging om de sanitaire voorzieningen en de hygiëne te verbeteren in de landelijke gebieden.'De internationale gemeenschap heeft geworsteld om deze globale financiële moeilijkheden te overwinnen en er zijn zo veel verschillende crisissen tegelijk aan de gang in de wereld', aldus de secretaris-generaal tegen Agence France-Presse. 'Dat is een van de redenen waarom we het probleem nog niet efficiënt hebben kunnen aanpakken.' Sinds de uitbraak van de epidemie zijn ongeveer 700.000 mensen in Haïti besmet geraakt met de ziekte, die er al aan 8.500 mensen het leven heeft gekost. (Belga/WB)