Het feit dat de strijdende partijen akkoord gingen om voor het eerst na bijna negen jaar van conflict met elkaar aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, 'is een krachtig teken van hoop voor Syriërs overal', aldus Pedersen aan de 150 vertegenwoordigers. 'Ik moedig jullie aan geduldig en volhardend te zijn, paraat om compromissen te sluiten en constructief in overleg te gaan', aldus de Noorse VN-diplomaat.

Volgens hem kunnen de gesprekken leiden tot een breder vredesproces. Rusland en Iran, de bondgenoten van de overheid, en Turkije, dat de oppositie steunt, beschouwen dit zogeheten grondwettelijk comité als een kans om vertrouwen op te bouwen en naar een breder politiek proces te gaan dat mogelijk een einde maakt aan het conflict. De drie regionale machten zullen niet tussenkomen in het overleg. Verschillende vorige ronden van VN-bemiddelde gesprekken leverden geen resultaat op, aangezien regering en oppositie er niet in waren geslaagd wezenlijke gesprekken te voeren.

Het feit dat de strijdende partijen akkoord gingen om voor het eerst na bijna negen jaar van conflict met elkaar aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, 'is een krachtig teken van hoop voor Syriërs overal', aldus Pedersen aan de 150 vertegenwoordigers. 'Ik moedig jullie aan geduldig en volhardend te zijn, paraat om compromissen te sluiten en constructief in overleg te gaan', aldus de Noorse VN-diplomaat. Volgens hem kunnen de gesprekken leiden tot een breder vredesproces. Rusland en Iran, de bondgenoten van de overheid, en Turkije, dat de oppositie steunt, beschouwen dit zogeheten grondwettelijk comité als een kans om vertrouwen op te bouwen en naar een breder politiek proces te gaan dat mogelijk een einde maakt aan het conflict. De drie regionale machten zullen niet tussenkomen in het overleg. Verschillende vorige ronden van VN-bemiddelde gesprekken leverden geen resultaat op, aangezien regering en oppositie er niet in waren geslaagd wezenlijke gesprekken te voeren.