VN ‘extreem gealarmeerd’ over naleving internationale mensenrechten door Israël

Ban Ki-moon © Belga Image

Hoewel Ban Ki-moon zegt gealarmeerd te zijn over ‘de schending van kinderrechten bij Israëlische militaire operaties’, nam de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties het land niet op in de ‘List of Shame’. ‘Politieke druk heeft gewonnen’, zegt Human Rights Watch.

De ‘List of Shame’ van de Verenigde Naties is een annex van het thematisch rapport over kinderen en gewapend conflict dat jaarlijks aan de VN-Veiligheidsraad wordt overgemaakt. Staten en organisaties die zich schuldig maakten aan kinderrechtenschendingen tijdens conflicten worden in die lijst van schaamte opgenomen.

‘Nooit geziene en onaanvaardbare impact’

In de aanloop naar de uiteindelijke beslissing over de samenstelling van de lijst, die bij Secretaris-Generaal Ban Ki-moon ligt, zouden hevige discussies tussen verschillende VN-organisaties hebben plaatsgevonden, meldt nieuwssite Al Jazeera.

De speciale VN-gezant voor kinderen en gewapend conflict Leila Zerrougui stelde een eerste versie van het rapport samen inclusief het Israëlische leger en de Palestijnse militantenbeweging Hamas. De lijst werd naar Ban gestuurd, die het laatste woord zou hebben.

En dat werd een njet. De Secretaris-Generaal besloot dat de lijst van vorig jaar gewoon onveranderd zou blijven, ondanks zijn veroordeling van de ‘ernstige schendingen waar kinderen door Israëlische militaire operaties in 2014 het slachtoffer van werden’. Zo bericht Al Jazeera.

Ban zei ‘extreem gealarmeerd’ te zijn over ‘de nooit geziene en onaanvaardbare impact op kinderen’. De Verenigde Naties zouden bezorgd zijn over de ‘Israëlische naleving van de internationale mensenrechten’. De Secretaris-Generaal wees daarbij op een ‘dramatische toename’ van het aantal gedode kinderen in Israël en de Palestijnse gebieden in 2014. Minsten 561 kinderen (557 Palestijns, vier Israëlisch) kwamen dat jaar in conflicten om en 4.271 raakten gewond (4.249 Palestijns, 22 Israëlisch).

‘Niet naast groepen als IS, al-Qaeda en taliban’

De huidige lijst telt 51 groepen met onder andere Boko Haram en Islamitische Staat (IS) uit acht landen zoals Syrië, Jemen, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan.

Ban ‘heeft er goed aan gedaan niet toe te geven aan het dictaat van terreurorganisaties en Arabische staten’, reageerde een tevreden Ron Prosor – Israëlisch ambassadeur bij de VN – op de beslissing van de Secretaris-Generaal ‘om Israël niet op te nemen in een lijst naast andere groepen als IS, al-Qaeda en de taliban’, citeert persagentschap Agence France-Presse.

De ‘Palestijnse gewapende groepen’ ontkwamen echter ook niet aan de kritiek van Ban Ki-moon. Zij zouden kinderen in Israël en de Gazastrook in gevaar hebben gebracht door het afvuren van raketten.

‘Politieke druk heeft gewonnen’

Maar ondanks die veroordelingen kon het niet opnemen van Israël en Hamas in de zwarte lijst door de VN op weinig sympathie van mensenrechtenorganisaties rekenen.

‘Bans teleurstellende beslissing om het advies van zijn speciale gezant te negeren door Israël en Hamas van de lijst te schrappen, is een zware klap voor de pogingen van de VN om kinderen in gewapende conflicten beter te beschermen’, zei Philippe Bolopion van Human Rights Watch volgens Al Jazeera. ‘Feiten en consistentie gaven aan dat beiden in de lijst moesten worden opgenomen, maar politieke druk lijkt te bovenhand te hebben gehaald.’

Human Rights Watch had er bij de Secretaris-Generaal op aangedrongen Israël en Hamas aan de lijst toe te voegen samen met gewapende groepen in Pakistan, Thailand en India omwille van ernstige schendingen zoals aanslagen op scholen en het rekruteren van kindsoldaten.

‘7 aanslagen op VN-scholen’

Amper twee maanden voor de publicatie van de zwarte lijst, stelde een VN-onderzoek nochtans vast dat het Israëlisch leger verantwoordelijk was voor zeven aanslagen op VN-scholen in Gaza die tijdens het conflict afgelopen zomer als schuilplaats gebruikt werden.

Uit dat onderzoek bleek bovendien, dat VN-vertegenwoordigers die met Palestijnse vluchtelingen werkten het Israëlisch leger twee keer per dag inlichtten over de exacte GPS-coördinaten van de scholen die als noodschuilplaats gebruikt werden.

Momenteel bespreken de Verenigde Naties nog welke maatregelen genomen kunnen worden. Ook rijst de vraag of die informatie eventueel gebruikt kan worden in een zaak tegen Israël over mogelijke oorlogsmisdaden.

Het 50 dagen durende conflict in Gaza kostte het leven aan 539 kinderen en maakte 2.956 gewonden onder wie voornamelijk Palestijnen. Zij worstelen nu met trauma’s en levenslange invaliditeit, zo stelt UNICEF. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content