VN-experts: ‘IS schuldig aan volkerenmoord’

Een still uit de propagandavideo van Islamitische Staat toont jihadi's die zich voorbereiden op de simultane onthoofding van minstens 15 mannen, vermoedelijk uit het Syrische regeringsleger van president Bashar al-Assad. © AFP

De acties van Islamitische Staat (IS) in Irak kunnen beschouwd worden als volkerenmoord, zo stellen experts van de Verenigde Naties. Maar ook Iraakse veiligheidstroepen en verwante milities hebben zich schuldig gemaakt aan inbreuken op het volkerenrecht.

De bloedige terreur van Islamitische Staat (IS) in Irak kan gekwalificeerd worden als volkerenmoord. Dat is de inschatting van experts van de Verenigde Naties. De extremisten vallen systematisch leden van bepaalde etnische en religieuze groepen aan om ze te vernietigen, zo luidt het in een bericht van de Mensenrechtenraad van de VN in Genève.

‘Vernietiging staat en samenleving’

In het conflict zijn tot 10 december 2014 minstens 11.600 burgers gedood en raakten 22.000 anderen gewond. Daarnaast zijn er ook talloze doden door de gevolgen van het conflict, zoals het gebrek aan drinkwater, voeding en medicatie. “Het doel van IS blijft de vernietiging van de Iraakse staat en samenleving, door geweld en verdeling te zaaien”, zegt de Irak-gezant Nikolai Mladenow. Ook Iraakse veiligheidstroepen en verwante gewapende groeperingen hebben zich volgens de VN schuldig gemaakt aan inbreuken op het volkerenrecht. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content