VN eist van Turkije onderzoek naar folterpraktijken

Clash tussen aanhanger PKK en de Turkse ordediensten in Cizre © Reuters

De VN spoort de Turkse regering aan een onafhankelijke commissie op te richten voor het onderzoek naar folterpraktijken en andere schendingen van de mensenrechten door de veiligheidstroepen.

De VN-commissie tegen folterpraktijken heeft Turkije aangemaand de massale beschuldigingen van schendingen van de mensenrechten door de politie, het leger en de veiligheidsdiensten te onderzoeken. Vooral uit de Koerdische gebieden in het zuidoosten van het land beschikken de Verenigde Naties over geloofwaardige rapporten over mishandelingen en willekeurige moorden tijdens anti-terreuroperaties tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat staat in een gepubliceerd rapport van de VN-commissie.

De VN had eerder tijdens een zitting vertegenwoordigers van de Turkse regering en mensenrechtenorganisaties bevraagd. In het rapport staat dat Ankara onvoldoende informatie heeft verstrekt over de beschuldigingen van folterpraktijken. Er werden nauwelijks onregelmatigheden of incidenten onderzocht en vermoedelijke daders werden amper ter verantwoording geroepen.

Levend verbrand

De VN-commissie spoort de regering daarom aan een onafhankelijke commissie op te richten voor het onderzoek naar folterpraktijken en andere schendingen van de mensenrechten door de veiligheidstroepen.

Dinsdag verklaarde de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Said Raad al-Hussein, dat hij over rapporten beschikt waarin blijkt dat in de stad Cizre bij een operatie van de Turkse troepen meer dan 100 mensen levend verbrand zouden zijn. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content