Volgens een intern rapport van de Verenigde Naties, dat persagentschap Reuters op donderdag kon inkijken, lijdt zowat een op vier Venezolanen aan een gebrek aan voedsel en basisvoorzieningen.

Het rapport spreekt de Venezolaanse president Nicolas Maduro tegen, die stelt dat zijn land geen crisis doormaakt en geen nood heeft aan humanitaire hulp. De economische problemen in Venezuela zouden te wijten zijn aan sancties van de Verenigde Staten.

Vorige maand blokkeerden de Venezolaanse autoriteiten een lading hulpgoederen die vanuit buurland Colombia door de VS werden aangestuurd. Van bondgenoot Rusland heeft president Maduro wel hulp aanvaard.

'De politisering van humanitaire hulp in deze crisis heeft het moeilijker gemaakt hulp af te leveren volgens de principes van neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid', leest het VN-rapport volgens Reuters.

De tekst baseert zich op informatie van VN-agentschappen, het Rode Kruis, academici en het Venezolaanse middenveld. 94 procent van de 28,8 miljoen Venezolanen leeft in armoede, heet het, terwijl 3,4 miljoen weggetrokken zijn uit het land. Dit jaar zouden nog 1,9 miljoen Venezolanen volgen, klinkt het.

De voorbije dagen gingen grote delen van het Zuid-Amerikaanse land gebukt onder een dagenlange stroompanne, de tweede op korte tijd. Ook is er een nijpend gebrek aan stromend water.

Volgens een intern rapport van de Verenigde Naties, dat persagentschap Reuters op donderdag kon inkijken, lijdt zowat een op vier Venezolanen aan een gebrek aan voedsel en basisvoorzieningen. Het rapport spreekt de Venezolaanse president Nicolas Maduro tegen, die stelt dat zijn land geen crisis doormaakt en geen nood heeft aan humanitaire hulp. De economische problemen in Venezuela zouden te wijten zijn aan sancties van de Verenigde Staten. Vorige maand blokkeerden de Venezolaanse autoriteiten een lading hulpgoederen die vanuit buurland Colombia door de VS werden aangestuurd. Van bondgenoot Rusland heeft president Maduro wel hulp aanvaard. 'De politisering van humanitaire hulp in deze crisis heeft het moeilijker gemaakt hulp af te leveren volgens de principes van neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid', leest het VN-rapport volgens Reuters. De tekst baseert zich op informatie van VN-agentschappen, het Rode Kruis, academici en het Venezolaanse middenveld. 94 procent van de 28,8 miljoen Venezolanen leeft in armoede, heet het, terwijl 3,4 miljoen weggetrokken zijn uit het land. Dit jaar zouden nog 1,9 miljoen Venezolanen volgen, klinkt het. De voorbije dagen gingen grote delen van het Zuid-Amerikaanse land gebukt onder een dagenlange stroompanne, de tweede op korte tijd. Ook is er een nijpend gebrek aan stromend water.