Het koloniseringsbeleid van Israël houdt een aanhoudende schending in van de mensenrechten van de Palestijnen. Door op gebieden die onrechtmatig bezet worden gehouden woonzones te bouwen die enkel voor Israëli's toegankelijk zijn, wordt immers het Palestijnse recht op zelfbeschikking met voeten getreden. Dat heeft een VN-Mensenrechtencommissie verklaard.

"In overeenstemming met artikel 49 van de conventie van Genève moet Israël alle koloniseringsactiviteiten onvoorwaardelijk stopzetten", verklaarde Christine Chanet, de Franse voorzitster van de commissie. Volgens die commissie maakt Israël zich al jaren "systematisch en dagelijks aan discriminatie van het Palestijnse volk" schuldig. De commissie benadrukt ook dat de Palestijnen met geweld van hun land worden verdreven, wat door het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag
berecht kan worden.

'Contraproductief'

Israël heeft het rapport al afgedaan als "contraproductief". Enkel directe onderhandelingen, zonder voorafgaande voorwaarden, kunnen alle bestaande problemen tussen Israël en de Palestijnen oplossen, inclusief het probleem van de nederzettingen, zegt Yigal Palmor, een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het nu gepubliceerde rapport zal de inspanningen om een haalbare oplossing voor het conflict te vinden "alleen maar bemoeilijken". Eerder had Israël nog geweigerd om zijn medewerking te verlenen aan een rapport van de VN-mensenrechtenraad, omdat die "partijdig en niet objectief" zou zijn. Die mening wordt door de inhoud van dit rapport alleen maar bevestigd, luidt het.


Het koloniseringsbeleid van Israël houdt een aanhoudende schending in van de mensenrechten van de Palestijnen. Door op gebieden die onrechtmatig bezet worden gehouden woonzones te bouwen die enkel voor Israëli's toegankelijk zijn, wordt immers het Palestijnse recht op zelfbeschikking met voeten getreden. Dat heeft een VN-Mensenrechtencommissie verklaard. "In overeenstemming met artikel 49 van de conventie van Genève moet Israël alle koloniseringsactiviteiten onvoorwaardelijk stopzetten", verklaarde Christine Chanet, de Franse voorzitster van de commissie. Volgens die commissie maakt Israël zich al jaren "systematisch en dagelijks aan discriminatie van het Palestijnse volk" schuldig. De commissie benadrukt ook dat de Palestijnen met geweld van hun land worden verdreven, wat door het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag berecht kan worden. 'Contraproductief'Israël heeft het rapport al afgedaan als "contraproductief". Enkel directe onderhandelingen, zonder voorafgaande voorwaarden, kunnen alle bestaande problemen tussen Israël en de Palestijnen oplossen, inclusief het probleem van de nederzettingen, zegt Yigal Palmor, een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het nu gepubliceerde rapport zal de inspanningen om een haalbare oplossing voor het conflict te vinden "alleen maar bemoeilijken". Eerder had Israël nog geweigerd om zijn medewerking te verlenen aan een rapport van de VN-mensenrechtenraad, omdat die "partijdig en niet objectief" zou zijn. Die mening wordt door de inhoud van dit rapport alleen maar bevestigd, luidt het.