VN-commissaris: ‘Wereld heeft geen antwoord op vluchtelingencrisis’

Een vluchtelingenkamp in Irak © REUTERS

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, waarschuwt nadrukkelijk voor het gevaar van de wereldwijde vluchtelingencrisis. De dramatische humanitaire situatie in vele landen is volgens hem een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid, waar de internationale gemeenschap “geen antwoord op heeft”.

Antonio Guterres zei dat tijdens een veiligheidsconferentie in München.

Sinds de Tweede Wereldoorlog, zo verklaarde hij, waren nooit meer mensen op de vlucht dan nu. De reden daarvoor is – weinig verrassend – het toenemende aantal conflicten. “We leven in een wereld van chaos”, aldus Guterres. “Op iedere plaats en op elk moment kunnen er crisissen ontstaan.”

Hij riep de internationale gemeenschap op tot meer inspanningen, en vooral tot meer steun voor humanitaire organisaties en ontwikkelingssamenwerking. Midden 2014 telde UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, maar liefst 56,7 miljoen vluchtelingen en ontheemden in eigen land. Alleen al in de eerste 6 maanden van vorig jaar sloegen 5,5 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen.

Veto Veiligheidsraad

Guterres merkt op dat het grootste deel van de vluchtelingen in de buurlanden terechtkomen, meestal zelf ontwikkelingslanden. “Veel van die landen worden in de steek gelaten.” Tegelijk vroeg Guterres dat de EU-landen vluchtelingen opvangen en meer dan de huidige, beperkte groep. Een goede verdeelsleutel is nodig in Europa, maar ook een “echte verdeling van de lasten” in het hele Westen.

De algemeen secretaris van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, Salil Shetty, beaamde dat de internationale gemeenschap tekortschiet. Ze slaagt er niet in om mensen te beschermen tegen mensenrechtenschendingen in eigen land. Eens het daarover gaat, zouden de vetomachten in de VN-Veiligheidsraad geen beslissingen in de weg mogen staan, vindt Shetty.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content