VN-Comité tegen rassendiscriminatie roept rijke landen op coronapatenten te laten varen

© Getty

Het VN-Comité tegen alle vormen van rassendiscriminatie (CERD) heeft donderdag de weigering van de rijke landen om afstand te doen van de intellectuele eigendomsrechten op de coronavaccins aan de kaak gesteld.

Tijdens een vergadering van de Wereldhandelsorganisatie WTO in juni 2022 werd een akkoord bereikt waarbij de patenten voor ontwikkelingslanden die dat wensten, vijf jaar lang werden opgeheven.

Volgens het CERD volstaat dat echter niet. Het gaat niet ver genoeg om de hogere ziekte- en sterftecijfers als gevolg van COVID-19 onder mensen en groepen die het meest getroffen worden door rassendiscriminatie wereldwijd te bestrijden’, klinkt het in een mededeling.

Daarom roept het CERD met name Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op om hun intellectuele eigendomsrechten te laten varen. Dit zowel voor de vaccins, behandelingen als medische zorgtechnologieën die verband houden met de COVID-19 pandemie. Het VN-Comité is van mening dat corona nog steeds ‘een groot gezondheidsrisico’ blijft waarbij ‘groepen en personen die kwetsbaarder zijn voor raciale discriminatie disproportioneel worden getroffen’.

Zowat een derde van de wereldbevolking heeft minstens een boosterprik van een coronavaccin gekregen, maar in sommige ontwikkelingslanden, zoals Gabon, Papoea-Nieuw-Guinea en Madagaskar, is dit minder dan 1 procent.

Partner Content