Ongeveer 55.000 mensen zijn sinds het midden van de maand mei uit de Iraakse stad Ramadi gevlucht. De stad viel toen in handen van de strijders van Islamitische Staat (IS). Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties bekendgemaakt.

Werelderfgoed

Vorige zondag kregen de strijders van Islamitische Staat de stad volledig onder controle. Volgens de woordvoerder van de VN waren er al 128.000 mensen uit het district Ramadi gevlucht sinds begin april. "Maar daar zijn nog eens 55.000 vluchtelingen bijgekomen sinds half mei", aldus Adrian Edwards van de VN.

Na de inname van Ramadi hebben de IS-strijders de stad Palmyra ingenomen, inclusief de historisch waardevolle archeologische site die tot het werelderfgoed behoort. Van de 200.000 inwoners van Palmyra zou al een derde op de vlucht zijn geslagen vooraleer IS de stad aanviel.

Voedingsnood

Terwijl de crisis in de regio toeneemt, komen er anderzijds berichten van he Wereldvoedselprogramma die er op wijzen dat de geldmiddelen zienderogen slinken om de mensen te voeden die hun heil hebben gezocht in vluchtelingenkampen. Met de huidige middelen zou slechts 40 procent van de dagelijkse voedingsbehoeften kunnen vervuld worden. Tot voor kort was dat 80 procent. Er zou op zijn minst 100 miljoen dollar nodig zijn om de vluchtelingen te kunnen voeden tot in oktober. (Belga/WB)

Ongeveer 55.000 mensen zijn sinds het midden van de maand mei uit de Iraakse stad Ramadi gevlucht. De stad viel toen in handen van de strijders van Islamitische Staat (IS). Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties bekendgemaakt. Vorige zondag kregen de strijders van Islamitische Staat de stad volledig onder controle. Volgens de woordvoerder van de VN waren er al 128.000 mensen uit het district Ramadi gevlucht sinds begin april. "Maar daar zijn nog eens 55.000 vluchtelingen bijgekomen sinds half mei", aldus Adrian Edwards van de VN. Na de inname van Ramadi hebben de IS-strijders de stad Palmyra ingenomen, inclusief de historisch waardevolle archeologische site die tot het werelderfgoed behoort. Van de 200.000 inwoners van Palmyra zou al een derde op de vlucht zijn geslagen vooraleer IS de stad aanviel. Terwijl de crisis in de regio toeneemt, komen er anderzijds berichten van he Wereldvoedselprogramma die er op wijzen dat de geldmiddelen zienderogen slinken om de mensen te voeden die hun heil hebben gezocht in vluchtelingenkampen. Met de huidige middelen zou slechts 40 procent van de dagelijkse voedingsbehoeften kunnen vervuld worden. Tot voor kort was dat 80 procent. Er zou op zijn minst 100 miljoen dollar nodig zijn om de vluchtelingen te kunnen voeden tot in oktober. (Belga/WB)